Mutni poslovi najbogatijeg hrvatskog svećenika

Mutni poslovi najbogatijeg hrvatskog svećenika

SIMEONE DUCA, bivši tajnik vatikanskog Tajnog arhiva i nesumnjivo najimućniji hrvatski svećenik, ovih je dana donirao čak 1,3 milijuna eura za obnovu crkve Sv. Dimitrija u Zadru, a radove će izvoditi tvrtka Duca, koja je u vlasništvu njegovog bliskog rođaka Dina Duce.

Simeone Duca (Šime Duca) već 62 godine živi u Rimu, gdje je niz godina obavljao posao tajnika vatikanskog Tajnog arhiva. S te je pozicije smijenjen u 80-ima nakon financijske afere oko trgovine naftom, na kojoj je Duca zaradio ogromno bogatstvo, piše Globus, pa dodaje kako je tih godina Duca često spominjan u crnoj kronici talijanskih listova. Nakon istrage o utaji poreza, Duca je za svoju slobodu platio kauciju u iznosu od dvije milijarde lira ili oko milijun eura.

Najbogatiji hrvatski svećenik posjeduje ogromnu privatnu vilu na elitnom Livijevom bulevaru, a na sva pitanja o porijeklu svoje imovine Duca odgovara riječima: "Božja providnost učinila me instrumentom svojih planova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih je dana Duca donirao 9,5 milijuna kuna, odnosno 1,3 milijuna eura, za obnovu crkve sv. Dimitrija u Zadru, a sve radove izvodit će tvrtka Duca.

Tvrtka je u vlasništvu njegovog bliskog rođaka Dine Duce, a direktor tvrtke je Antonio Duca. Ista tvrtka izvodila je sve radove na obnovi i izgradnji crkava koje je financirao Simeone Duca. Globus piše kako je tvrtka Duca nakon poslova na obnovi i izgradnji crkava koje je financirao Simeone Duca, postala jedna od najvažnijih poslovnih partnera i izvođača radova čiji je investitor Nadbiskupija zadarska.

Izvor fotografije: Globus

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara