Muzej lijepih umjetnosti u Karlsruheu odaje počast Delacroixu

MUZEJ lijepih umjetnosti u Karlsruheu odaje počast Eugeneu Delacroixu (1798.1863.) organiziranjem, počevši od proteklog vikenda, najveće izložbe ikad posvećene tom majstoru francuskog romantizma i prethodniku modernog slikarstva.

Na izložbi je predstavljeno ukupuno 223 djela - ulja, crteža, akvarela i gravura - koja potječu iz oko 40 europskih i američkih muzeja te privatnih kolekcija.

"Željeli smo prikazati umjetnikovu ulogu u germanskom prostoru", objašnjava profesor Klaus Schrenk, ravnatelj Muzeja lijepih umjetnosti u Karlsruheu, priznajući da je Delcaroix još uvijek slabo poznat s druge strane Rajne.

Izložba, organizirana uz pomoć potpore Savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg u visini 500.000 eura, predstavlja sve teme važne za umjetnika, s posebnim naglaskom na njegovo legendarno putovanje u Maroko 1832. tijekom kojeg otkriva svjetlost, strast koja ga više ne napušta.

Maroko je postao temom brojnih skica, studija i akvarela, poput "Židovskog pira u Maroku" i "Arapskih plesača", nakon kojih su uslijedila kapitalna djela u orijentalnom stilu poput varijacija na "Lova na lavove" (1858.) ili "Kaida, marokanskog vođe" iz 1837. , jedne od njegovih najreprezentativnijih slika, istodobno klasična zbog uravnoteženosti i romantična zbog boja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tigrić u igri s majkom" (1830.) nalazi se među ostalim najvažnijim djelima koje predstavlja muzej u Karlsruheu, koji također odaje počast Delacroixovoj poetskoj umjetnosti putem njegova ciklusa ilustracija: Goetheova "Fausta" (1828.) ili Shakespeareova "Hamleta" (1843.), izrađenih u tada sasvim novoj tehnici litografije.

Tema borbe u koju se upušta protiv plućne bolesti sveprisutna je u njegovim djelima "Borba Giaoura i Paše" (1835.) i "Apolon pobjeđuje pitona" (1851.).

Usko povezan s Fredericom Chopinom i George Sand, Delacroix se zanima za prirodu i bukete cvijeća, no ograđuje se od glatkog i hladnog slikarstva svojih suvremenika mnogo dinamičnijim stilom i savršenim vladanjem kontrastima i bojama, kojima će kasnije poslužiti kao inspiracija impresionistima.

Najpoznatija su mu djela "Hridi u Etretatu" (1849.) ili "Krajolik blizu Baden-Badena" (1855.), a posebice "More u Dieppeu" (1854.).

Izložba ostaje otvorena do 1. veljače 2004. u Kunsthalleu u Karlsruheu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara