MVP će provjeriti novu situaciju oko konzulata u Banjoj Luci

HRVATSKO ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u srijedu postojanje valjanog ugovora o zakupu kuće u kojoj se nalazi konzulat RH u Banjoj Luci i najavilo da će, s obzirom na nove okolnosti, odnosno uhićenje vlasnika kuće pod optužbama za kriminal, ispitati situaciju i povući odgovarajuće poteze.

"Ministarstvo potvrđuje da postoji ugovor o kući u kojoj se nalazi konzulat, ali će naše službe, posebno Odjel za nadzor, ispitati novonastale okolnosti i koliko to utječe na rad konzulata i ugled ministarstva vanjskih poslova, nakon čega ćemo povući odgovarajuće poteze", izjavio je za Hinu glasnogovornik ministarstva Dobroslav Silobrčić.

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci smješten je u vili u vlasništvu Veljka Ćejića, koji je prije desetak dana uhićen zbog krivotvorenja isprava za registraciju vozila, a policija bosanskosrpskog entiteta sumnjiči ga za pripadnost samom vrhu automafije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tamošnji policijski izvori tvrde da je Ćejić povezan s hrvatskom automafijom i da se trebao skloniti u Zagrebu, ali je uhićen na graničnom prijelazu Brčko-Gunja.

Generalni konzul Ivan Lepoglavec izjavio je za Večernji list od srijede kako konzulat ništa nije znao o Čejićevim poslovnim aktivnostima i da nema veze s tim, a to je Hini potvrdio i glasnogovornik MVP.

"Ugovor o najmu sklopljen je 2001. godine, nakon što je, prema svim pravilima koja se primjenjuju za odabir sjedišta konzularnih i diplomatskih predstavništava, zaključeno kako ta kuća ispunjava sve tražene standarde", rekao je Silobrčić, dodavši kako dosad nije bilo nikakvih problema.

No ovo su sad novi elementi, pa ministarstvo mora ispitati činjenice, vidjeti da li i koliko nove okolnosti ugrožavaju rad Generalnog konzulata u Banjoj Luci i dobro proučiti ugovor, potpisan na deset godina, prije nego što donese odluku o budućim potezima, kazao je Silobrčić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara