MVP: EU od Hrvatske nije tražio povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije

MVP: EU od Hrvatske nije tražio povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije

Tekst: Z.J.
Foto: Željko Šop / Cropix

"Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija želi izvijestiti kako nitko od službenih predstavnika Europske unije od Republike Hrvatske nije zatražio povlačenje tužbe", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija nakon što je danas objavljena informacija da je Republika Hrvatska od Europske unije zaprimila zahtjev za povlačenjem tužbe za genocid protiv Republike Srbije.

"O povlačenju tužbe za genocid odluku donosi Vlada Republike Hrvatske, koja o takvoj mogućnosti nije raspravljala", stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik MVP-a Mario Dragun.  

"Smatramo, također, kako o svim otvorenim pitanjima treba razgovarati, a kao jedan od prvih koraka trebalo bi biti rješavanje pitanja sudbina nestalih osoba tijekom Domovinskog rata", zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Pusić podržala ideju obostranog povlačenja tužbi?

Naime, Slobodna Dalmacija je danas objavila tekst u kojem stoji da je Hrvatska dobila "preporuku da povuče tužbu za genocid protiv Srbije". "EU si ne može dopustiti luksuz da u svoje okrilje primi zemlje iz kojih dolazi nacionalistička retorika, koja je usmjerena jedna protiv druge, pa jedni ustvrde kako je netko četnik, a drugi opet, pak, da je netko ustaša. To u EU neće proći! Najprije je nužno poboljšati regionalne odnose, pa tek potom ući u europsku obitelj", stoji u tekstu.

U tekstu dalje stoji kako je Vesna Pusić, hrvatska predstavnica u pregovorima s EU-om, "dobro razumjela suštinu problema" te podržala ideju povlačenja međusobnih tužbi za genocid.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara