MVP reagirao na članak Jutarnjeg lista

MINISTARSTVO vanjskih poslova u utorak je priopćenjem reagiralo na članak u "Jutarnjem listu" od 28. prosinca pod naslovom "Novinari krivi za negativan stav prema ulasku Hrvatske u NATO", objasnivši da je jedna od zadaća Ministarstva "redovito analizirati odnos javnosti spram ključnih strategijskih pravaca djelovanja hrvatske diplomacije, uključujući i stavove koji se u javnosti iznose i promiču glede pristupanja Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu."

"U slučaju koji navodi Jutarnji list, pozivajući se neovlašteno na dokument s oznakom povjerljivo, riječ je o tekstu koji, sa stanovišta Vladine politike unaprjeđenja odnosa s NATO-om i jačanja strategijskih pozicija Republike Hrvatske i kroz Američko-jadransku povelju i Memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Hrvatske i EUCOM-a, uočava pojedine medijske točke krivih interpretacija ili tendencioznih zaključaka", stoji u priopćenju ministarstva.

U priopćenju, koje potpisuje glasnogovornik MVP-a Dobroslav Silobrčić, stoji da" Ministarstvo, u tom kontekstu, naglašava odgovornost medija za točnu, potpuno i nepolitiziranu informaciju", izrazivši, istodobno, "žaljenje ako bi se, zbog nekih kvalifikacija kojima navedena analiza izlazi iz standardnih stručnih okvira, pojedini navedeni novinari mogli osjetiti povrijeđenima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo, prema priopćenju, različite stavove spram NATO-a smatra "razumljivim i legitimnim", ističući da "svojim djelovanjem nastoji javnosti pružiti na uvid sve relevantne informacije upravo radi otklanjanja neupućenosti i netočnih ili politički obojenih ocjena i komentara".

Jutarnji list je u utorak objavio analitički tekst Samostalnog odjela za analitiku MVP-a koji je, prema navodima lista, 17. studenoga poslan na gotovo 70 adresa - od kabineta ministra vanjskih poslova i premijera, sve do niza diplomatskih predstavništava RH u inozemstvu, kao što su veleposlanstva u Turskoj i Njemačkoj i misije pri UN-u i NATO-u u New Yorku, odnosno u Bruxellesu.

U tom se tekstu navodi da nije nikakva novost da se negativan stav prema ulasku Hrvatske u NATO koji, prema istraživanjima javnog mnijenja, ima većina građana Hrvatske, može interpretirati i kao rezultat "orkestrirane antinatoovske kampanje", u kojoj su glavni protagonisti novinari, odnosno "nazovinacionalna inteligencija koja neprekidno kljuka i impregnira još manje opće i politički obrazovano javno mnijenje".

Povod za Analizu s oznakom "povjerljivo", koju je napisao djelatnik Odjela i veleposlanik Darko Bekić, a odobrio šef tog odjela Mario Horvatić, piše Jutarnji list, bili su kritički tekstovi koje su o brijunskom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje te o memorandumu o američkom korištenju hrvatskih vojnih i civilnih objekata u studenom napisali novinari i komentatori Jutarnjeg lista, Slobodne Dalmacije i Vjesnika. Među ostalim, piše Jutarnji list, analitičari MVP-a su u svojoj analizi također vrednovali i etiketirali autore, sve do toga da se procjenjivala i njihova inteligencija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara