MVP RH poziva Sloveniju na dijalog u duhu dobrosusjedskih odnosa

MINISTARSTVO vanjskih poslova RH u utorak je pozvalo Sloveniju da se komunikacija između dvije zemlje ne vodi prosvjednim notama već kroz međusobni dijalog te u duhu dobrih susjednih odnosa, priopćeno je iz Ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova RH smatra "da se umjesto komunikacije putem prosvjednih nota sporna pitanja između Hrvatske i Slovenije ubuduće rješavaju kroz međusobni dijalog te u duhu naših dobrih susjedskih odnosa", navodi se u hrvatskoj noti, predanoj u utorak predstavniku slovenskog veleposlanstva u povodu pitanja proglašenja hrvatskog gospodarskog pojasa u Jadranu.

Ta nota odgovor je na slovensku notu od 11. kolovoza u kojoj se izražavaju stajališta o eventualnom proglašenju isključivog gospodarskog pojasa nad hrvatskim dijelom Jadranskog mora.

U hrvatskoj noti se podsjeća kako su razgovori s tim u vezi vođeni 13. svibnja 2003. u Ljubljani, a još se uvijek čeka odgovor slovenske strane na hrvatski prijedlog da se predstavnici dvije zemlja sastanu između 15. i 19. rujna. ove godine.

U noti se podsjeća slovensku stranu da radna skupina Vlade RH za reformu Zajedničke ribarske politike EU još priprema prijedlog modaliteta proširenja nacionalne jurisdikcije nad hrvatskim dijelom Jadranskog mora u svrhu zaštite njegovih prirodnih i gospodarskih interesa u skladu s međunarodnim pravom i hrvatskim nacionalnim interesima, a hrvatska diplomacija provodi konzultacije s Europskom komisijom i susjednim zemljama - uključujući i Sloveniju - kako bi se to provelo u duhu dobrosusjedske i regionalne suradnje te u skladu s politikom Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Eventualno proglašenje isključivog gospodarskog pojasa suvereno je pravo RH kao države koja graniči s otvorenim morem prema Konvenciji o međunarodnom pravu mora iz 1982. godine, a spremnost za prethodne konzultacije sa Slovenijom odraz je težnje za što boljim odnosima i međusobnim razumijevanjem, navodi se u priopćenju.

U skladu s tim, tvrdnja iz note slovenskog MVP da MVP RH još nije izvijestilo MVP Slovenije o svojim stajalištima - nije utemeljena, ističe MVP i dodaje da je Hrvatska, premda za to ne postoji nikakva pravna obveza, iskazala dobru volju za dijalog sa Slovenijom, te je hrvatski zamjenik ministra vanjskih poslova i voditelj vladine Radne skupine za praćenje europske ribarske politike Ivan Šimonović o pitanjima vezanim uz Zajedničku ribarsku politiku te proširenje hrvatske jurisdikcije na Jadranu razgovarao u Ljubljani 13. svibnja ove godine sa slovenskim državnim podtajnikom Iztokom Mirošičem.

Sloveniji je ponuđen nastavak razgovora na istu temu za sredinu kolovoza, ali je zbog zauzetosti slovenske strane odgođen za rujan, navodi MVP RH.

Veleposlaniku Slovenije u Hrvatskoj Peteru Bekešu 6. kolovoza predloženo je da se predstavnici Hrvatske i Slovenije sastanu između 15. i 19. rujna, na što još uvijek nije primljen odgovor, podsjeća hrvatski MVP.

Ministarstvo vanjskih poslova RH također smatra da "stav izražen u slovenskoj noti da Slovenija ima teritorijalni dodir s otvorenim morem činjenično i pravno nije utemeljen, te stoga ne prihvaća u noti izraženi protest".

Prigodom uručenja note predstavniku Veleposlanstva Slovenije u Zagrebu zatražena je i reakcija predstavnika slovenskih vlasti o posljednjim izjavama Zmage Jelinčiča u vezi s gospodarskim pojasom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara