MVPEI: Dug Ljubljanske banke ne spada u sukcesiju bivše države

MVPEI: Dug Ljubljanske banke ne spada u sukcesiju bivše države

DANAS se Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) očitovalo o izjavi predsjednika Odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta Jožefa Jerovšeka, u kojoj komentira razmjenu stajališta dviju strana o najvažnijim neriješenim pitanjima između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, napose o pitanju duga Ljubljanske banke štedišama iz Republike Hrvatske.

"Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ponavlja da je slovenskoj strani jasno preneseno kako je riječ o privatno-pravnom odnosu banke s individualnim štedišama. Za Republiku Hrvatsku su neprihvatljivi pokušaji, do kojih je i ranije dolazilo sa slovenske strane, da se to pitanje prebaci u sklop pregovora o sukcesiji bivše države", navodi se u priopćenju.

"Slovenskoj strani je također jasno prenesen poznat stav Republike Hrvatske da Ljubljanska banka mora vratiti dug hrvatskim štedišama i da je i u tom slučaju riječ o potrebi poštivanja vladavine prava, za što se i Republika Hrvatska zalaže", priopćilo je Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jerovšek je naime na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao kako bi pitanje duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama trebalo rješavati u sklopu sukcesije bivše države, te da je Slovenija u opravdanost takvog stava uspjela uvjeriti i europsku javnost.

I.M.
Foto: I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara