MVPEI: Slovenska zona pravno neutemeljena i ništavna

MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija RH podsjetilo je u srijedu da je hrvatska Vlada još u kolovozu donijela stajalište o slovenskom zakonu o proglašenju zaštitne ekološke zone i epikontinentalnog pojasa u Jadranskom moru, koji je Slovenija službeno predala UN-u u utorak, te da ga smatra pravno neutemeljenim i ništavnim.

"Vezano uz slovensko upućivanje note glavnom tajniku UN-a Kofi Annanu, kojom ga se kao depozitara izvješćuje o Zakonu o proglašenju ekološke zone i epikontinentskog pojasa Republike Slovenije, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH podsjeća da je Vlada Republike Hrvatske stajalište o ovome pitanju donijela i objavila još 25. kolovoza 2005. godine i tada istaknula da je isti pravno neutemeljen i ništavan", priopćio je u srijedu MVPEI.

Kada UN službeno izvijesti Republiku Hrvatsku o primitku slovenske note, Vlada RH će reagirati na odgovarajući način, navodi se u priopćenju.

Slovenija je u utorak u Ujedinjenim narodima službeno predala zakon o proglašenju zaštitne ekološke zone i epikontinentalnog pojasa u Jadranskom moru, što ga je prošle godine donio slovenski parlament s tumačenjem da je riječ o odgovoru na slične poteze Hrvatske i Italije.

Kako je u srijedu u priopćenju za javnost navelo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, o tom je zakonu u utorak obaviješten službenom notom glavni tajnik UN-a budući da je UN depozitar međunarodne konvencije o pomorskom međunarodnom pravu.

Predajom diplomatske note UN-u Slovenija je "formalizirala proglašenje svoje zaštitne ekološke zone, kako to predviđa Konvencija UN-a o pomorskom međunarodnom pravu. U noti je naglašeno da je ta zona proglašena u skladu sa spomenutom konvencijom i svim drugim međunarodnim ugovorima koji obvezuju Republiku Sloveniju", navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatska Vlada je priopćila 25. kolovoza prošle godine da Republika Slovenija tim zakonom odstupa od Konvencije UN o pravu mora i njezinoga osnovnog načela da se obalom određuju svi drugi pojasevi na moru.

Slovenska kopnena granica u dodiru s morem ne osigurava nikakav dodir s otvorenim more niti pravo na epikontinentalni pojas, pa stoga niti pravo na bilo kakve druge pojaseve izvan teritorijalnog mora. Slovensko teritorijalno more zatvoreno je talijanskim i hrvatskim teritorijalnim morem (bez obzira na eventualno buduće razgraničenje) i od Slovenije čini geografski prikraćenu obalnu državu o čemu se i sama država Slovenija očitovala u svojim službenim aktima u više navrata, pa i pred međunarodnim institucijama (UN). Pokušaj proglašavanja Slovenije sukcesorom Sporazuma o razgraničenju epikontinentalnog pojasa između Italije i ondašnje SFRJ iz 1968. godine također ne daje osnove za takav potez. Još manje osnove za takav potez ima u Sporazumu o pograničnom prometu i suradnji između dviju država na kojeg se slovenska strana također poziva, a čime ga zapravo otvoreno krši, stoji u priopćenju Vlade RH od kolovoza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara