MVPEI uručilo veleposlaniku SiCG prosvjed zbog napada na diplomate u Beogradu

MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija reagiralo je na sinoćnji napad na hrvatske diplomate u Beogradu.

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Damir Kušen uručio je veleposlaniku Srbije i Crne Gore u Republici Hrvatskoj Radivoju Cvetićaninu prosvjednu notu u povodu fizičkog napada na zamjenika veleposlanika Branimira Lomčara i prvog tajnika hrvatskog vleposlanika Branka Hercega.

Hrvatska strana izražava oštar prosvjed povodom napada te zahtjeva iscrpne informacije o poduzetom na otkrivanju počinitelja napada.

"Očekujemo da počinitelji napada budu što prije otkriveni i kažnjeni, te tražimo puno jamstvo za sigurnost djelatnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori." - stoji u prosvjednoj noti.

Veleposlanik Cvetićanin je izrazio žaljenje zbog nemilog događaja i uvjerenje da će sve biti učinjeno kako bi počinitelji bili otkriveni i kažnjeni. 

Saborski Odbor izrazio zabrinutost zbog etnički motiviranih incidenata

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u zaključcima s današnje sjednice izrazio je zabrinutost zbog incidenata na štetu nacionalnih manjina te je osudio sve etnički motivirane incidente.

Također Odbor je pozvao Vladu da učini sve kako bi spriječila incidente, a čelnike lokalne samouprave da se uključe u rasvjetljavanje tih slučajeva te da stvaraju klimu snošljivosti.

Raspravu saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o etnički motiviranim incidentima krajem studenoga prošle godine inicirala je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), a raspravljalo se na temelju MUP-ova izvješća, po kojemu je prošle godine bilo 65 napada na pripadnike srpske nacionalne manjine, od čega je do sada riješeno 26.

Kako su ocijenili neki sudionici današnje sjednice, u MUP-ovu su izvješću pobrojeni slučajevi napada na Srbe, njihovu imovinu i institucije, a nigdje se izrijekom ne navodi da je riječ o etnički motiviranim incidentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga su zaključili da ne postoji definicija etnički motiviranog incidenta, što policiji otežava posao.

Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj, Jose Fuentes, rekao je da etnički motivirani incidenti izbjeglima otežavaju povratak. Ustvrdio je i da se u Hrvatskoj svaka tri dana dogodi jedan napad na pripadnike nacionalnih manjina.

Suprotno tomu član Odbora Niko Rebić (HDZ) rekao je kako je incidenata mnogo manje, te da je MUP-ovo izvješće nedovoljno za stvaranje realne slike o problemu.

Ocijenio je i da SDSS-ova inicijativa da se raspravlja o toj temi nije dobronamjerna, te je istaknuo da ne može dati potporu "prijedlogu koji dolazi od ljudi poput Milorada Pupovca, koji je Hrvatsku početkom 90-ih optuživao za nasilno prekrštavanje 10.000 srpske djece".

U zaključcima Odbora navodi se i da pred tim problemom ne treba zatvarati oči, a pomoćnik ministra unutarnjih poslova Gojko Marković apelirao je na građane da prijavljuju takva djela, jer je, kaže, pravodobna informacija ključna za učinkovitost policijske istrage.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara