Na 10. godišnjicu eura još uvijek je nezamijenjeno 13 milijardi njemačkih maraka

Foto: Ilustracija

UOČI desetog rođendana eura, koji je kao sredstvo gotovinskog plaćanja u optjecaj ušao 1. siječnja 2002. godine, njemačka centralna banka priopćila je kako je još uvijek nezamijenjeno ostalo 13 milijardi maraka.

Vodeći bankari pred deset godina su predviđali kako će kroz godinu ili dvije biti zamijenjene sve zalihe njemačke marke, ali očito su se prevarili. Stručnjaci pretpostavljaju kako se zalihe starog novca još uvijek kriju pod madracima, u zaboravljenim knjigama po policama te u fontanama kao sitniš bačen za sreću. Međutim, procjenjuju kako se najveća količina njemačkih maraka zapravo nalazi u rukama građana istočne i jugoistočne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stare njemačke marke mogu se vratiti bez vremenskog ograničenja, odnosno slobodno zamijeniti u svim podružnicama njemačke centralne banke. Navodno u prosjeku i dalje svaka od 47 podružnica Bundesbanke dnevno zamijeni između 8500 i 10.600 maraka.

Istraživanja su pokazala i kako su se Nijemci već uveliko navikli na novu valutu te da samo još građani stariji od 65 godina cijene preračunavaju u marke, prenosi Blic. Međutim, iako su se navikli na euro, Nijemci još pate za markom. Čak 85 posto ispitanih i nakon deset godina od uvođenja eura vjeruje kako je zbog njega sve poskupjelo, iako je je prosječna godišnja inflacija od uvođenja eura 1,6 posto, a u vrijeme marke iznosila je 2,6 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara