Na 15. godišnjicu priznanja Hrvatske izbio žestoki sukob Hrvata i Srba u Australiji

Na 15. godišnjicu priznanja Hrvatske izbio žestoki sukob Hrvata i Srba u Australiji

AUSTRALSKI Hrvati i Srbi na 15. godišnjicu priznanja hrvatske suverenosti, prvi dan prvog Grand Slam turnira sezone Australian Open na Melbourne Parku, dočekali su na tradicionalan "balkanski" način - međusobnim vrijeđanjem na nacionalnoj osnovi i tučnjavom.

Australski mediji javljaju kako je nasilje između Hrvata i Srba eruptiralo pored jednog prodajnog štanda gdje su dvije nacionalne skupine navijača počele jedni druge vrijeđati.

The Sydney Morning Herald piše kako je pored skupine srpskih navijača bila i skupina Grka koje je nakon intervencije policije izbačena iz dvorane. Razlog je navodno skandiranje srpskih navijača "Srbija, Grčka, Srbija, Grčka...".

Među sukobljenim navijačima letjele su šake, boce i pivske plastične čaše, a prema nekim procjenama u sukobu oko 150 navijača interveniralo je čak 40-ak policajaca i službenika osiguranja koji su nastojali razdvojiti sukobljene skupine.

Nakon nekog vremena policija je primjenom sile uspjela razdvojiti sukobljene navijače te ih doslovce odvući s mjesta događaja. Nekoliko je srpskih navijača zatim nakratko zadržano na ispitivanju o incidentu.

Prema izjavama nekih svjedoka, veća grupa Srba tijekom održavanja meča na trećem terenu počela je rasističkim sloganima provocirati skupinu Hrvata koji su pratili meč između Marija Ančića i Goa Soeda (Ančić je pobijedio 6-4, 6-3, 6-2). Ubrzo je došlo do sukoba koji je prerastao u žestoku tučnjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaprepašteni gledatelji mogli su svjedočiti sve žešćem vrijeđanju i povicima, te ubrzo zatim žestokoj tučnjavi i policijskoj intervenciji koja je okončala tučnjavu. Nekoliko je navijača nakon toga podvrgnuto lakšem liječničkom tretmanu zbog ozljeda zadobivenih u tučnjavi.

Sukob je gledala velika skupina gledatelja koji su u trenucima dok je tučnjava još trajala tražili svoja mjesta u publici.

Policija je međutim, prema izviješćima iz Australije, ubrzo nakon smirivanja situacije nastojala sukob prikazati manjim nego što je bio, a sa ciljem sprječavanja izbijanja novih osvetničkih tučnjava.

"Nije bilo stvarnog sukoba. Bilo je tek vrijeđanja i izazivanja između Hrvata i Srba. Nemamo informacija o ozlijeđenima, nije bilo uhićenih i nitko nije ni za što optužen." - rekla je policijska službenica zadužena za odnose s javnošću Sheree Argento.

Argento je ustvrdila da je policija brzom intervencijom uspjela spriječiti izbijanje većeg sukoba, te je kazala kako pritom nije upotrijebljen suzavac niti druga sredstva za suzbijanje nereda.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara