Na arheološkom nalazištu danilske kulture predstavljena georadarska tehnologija

HRVATSKI i američki arheolozi Marko Menđušić i Andrew Moor predstavili su danas na pretpovijesnom arheološkom lokalitetu Danilo-Bitinj kod Šibenika visokosofisticiranu tehnologiju za arheološka ispitivanja bez kopanja.

Riječ je o eksperimentalnoj georadarskoj tehnologiji za dubinsko skeniranje i snimanje tla radiovalovima. Tijek snimanja prati se na računalu tako da arheolozi mogu precizno utvrditi što se nalazi ispod površine, objasnio je prof. Andrew Moor s Rochester Institute of Technology.

Zahvaljujući toj tehnologiji moguće je raspoznati ostatke nastambi pa čak i eventualne ostatke kostura, te druge arheolozima važne detalje koji se nalaze do 1,5 metara ispod površine tla.

To je metoda novost za hrvatsku i europsku arheologiju jer omogućava proučavanje lokaliteta velike površine bez kopanja, rekao je Marko Menđušić, kustos arheološkog odjela Županijskog muzeja Šibenik.

Profesor Moore s ekipom američkih studenata geodezije i šibenskim arheologom Markom Menđušićem već desetak dana istražuje širi prostor lokaliteta Bitinje. To je jedan od najvažnijih pretpovijesnih lokaliteta u Hrvatskoj, na kojemu su pedesetih godina prošlog stoljeća otkriveni ostaci do tada nepoznate neolitičke kulture koja je u svjetsku znanstvenu literaturu ušla pod nazivom danilska kultura.

"Rezultati georadarskog snimanja koje sada provodimo bit će poznati za nekoliko mjeseci. Nakon toga počet ćemo klasična arheološka istraživanja koja bi na svjetlo dana trebala donijeti nove spoznaje o kulturi koja je na ovom prostoru cvala prije oko 7000 godina", kaže Marko Menđušić.

Ulazak visokosofisticirane tehnologije u hrvatsku arheologiju, osim nastavka istraživanja danilske kulture, omogućit će i sustavna istraživanja početaka zemljoradnje u Dalmaciji u doba neolitika.

"Sustav je novi i nije ranije korišten u arheologiji. Riječ je zapravo o eksperimentu. Pokaže li očekivane rezultate, bit će to nova era arheološke znanosti", kaže prof. Moor.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara