Na cestama 50 novih laserskih mjerača; presretači već naplatili 500 tisuća kuna

OD DANAS neprimjerenu brzinu vozača na hrvatskim cestama kontrolirat će novih 50 ručnih laserskih mjerača "TraffiPatrol“. Radi se o uređajima koji su vrlo precizni, pa se vozači više neće moći opravdavati da je izmjerena brzina nekog drugog vozila. U prva dva tjedna djelovanja presretači su vratili već četvrtinu novca koja je uložena u njihovu nabavu.

Laserski mjerači uz kameru imaju i printer koji će odmah dati ispis s registracijom vozila, datumom, vremenom te lokacijom, tako da se vozači više neće moći pravdati da se ne radi o njihovim vozilima, kao što je to slučaj kada se brzina mjeri s uređajima "Multanova“.

Vrijednost uređaja "TraffiPatroli" iznosi dva milijuna kuna, a ta su sredstva, kako piše Vjesnik, osigurana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Prvih 50 uređaja bit će raspoređeno po policijskim upravama, ovisno o njihovim veličinama i potrebama. Manje uprave dobit će po dva uređaja, srednje po tri, dok će PU zagrebačka dobiti četiri.

Uređaj njemačkog proizvođača može mjeriti brzinu do 250 kilometara na sat s udaljenosti do deset kilometara i pri temperaturi od -10 do 60 stupnjeva Celzijevih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presretači koji tek dva tjedna patroliraju hrvatskim cestama uhvatili su 576 prekršitelja, te su vratili već četvrtinu od dva milijuna kuna, koliko je uloženo u njihovu nabavu i opremanje, piše Večernji list

Od deset brzih automobila koji su opremljeni sustavima za snimanje i koji su raspoređeni u devet policijskih uprava, najviše posla imale su posade dvaju lovaca na području PU zagrebačke. Oni su evidentirali više od pola prekršaja koji se odnose na autoceste, a iza njih slijede Varaždinci, Ličani i Brođani. Karlovački i riječki presretači nisu uhvatili nikoga.

Iznosi kazni kreću se od 300 do 3000 kuna, što znači da je prosjek kazni oko tisuću kuna, a vrijednost svih dosad napisanih kazni oko 500.000 kuna. Tek oko pola kazni naplaćemo je na licu mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara