Na Cipru otkrili fenički vojni kompleks star nekoliko tisuća godina

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


ARHEOLOZI na Cipru pronašli su ostatke vojnog garnizona koje su koristili fenički vojnici u gradu koji je osnovao junak Trojanskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U drevnom gradu Idalionu pronađene su građevine koje gledaju na fenički kompleks star preko 2.000 godina. U kompleksu, koji je povezan tornjem, pronađeno je metalno oružje, natpisi i dijelovi brončanog štita. "U kompleksu su možda boravili vojnici koji su čuvali toranj", naveo je Odjel za antikvitete Cipra.

Grad Idalion osnovao je Chalkanor, potomak kralja Prijama od Troje, naveo je Odjel. Najstariji tragovi ljudskog boravka u tom području datiraju iz 7000. godine prije Krista. Feničani su grad zauzeli u petom stoljeću prije Krista i vladali njime 150 godina.

Širi kompleks, za koji se vjeruje da je bio ili palača ili administrativno središte, smatra se najvećim dosad nađenim na Cipru, a iskapanja su počela 1991. godine. Kompleks je strogo obramben po prirodi, a ima unutarnja dvorišta i ulice čuvane tornjevima. Unutra su pronađeni natpisi u kojima se bilježe prikupljanja poreza, javio je Odjel, koji uskoro namjerava kompleks otvoriti za javnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara