Na dražbi prodan Gauguin za 39,2 milijuna dolara

Na dražbi prodan Gauguin za 39,2 milijuna dolara
NA DRAŽBI  održanoj u četvrtak navečer u njujorškoj aukcijskoj kući Sothebys prodano je nekoliko djela poznatih svjetskih slikara, među kojima i platno slikara Paula Gauguina "Majčinstvo II" koje je postiglo cijenu od 39,2 milijuna dolara, što je najveća svota izdvojena do sada za djelo tog slikara.

Slika "Majčinstvo II" nastala je 1899. u razdoblju koje je slikar proveo na Tahitiju. Na slici je njegova mlada družica Pahura nedugo nakon rođenja njihova sina, zajedno s još dvije djevojke s cvijećem i voćem koji označavaju obilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Portret Amedea Modiglianija koji predstavlja "Jeanne Hebuterne" nastao 1919., prodan je za 31.368.000 dolara, čime je također srušen rekord kada je riječ o tome slikaru. Naime, njegova prethodna slika prodana je za 26,8 milijuna dolara.

Mondrianovo djelo "New York 1941/Boogie Woogie" također je postiglo nezapamćenu cijenu kada je riječ o djelima nizozemskih umjetnika - više od 21 milijun dolara.

Iste je večeri prodano još jedno djelo velikog Vasilija Kandinskog "Skizze fuer Sintflut II" procijenjeno na 17,5 milijuna dolara. Posljednja dva djela pripadala su kolekciji američkog kolekcionara Hestera Diamonda koji je na dražbi ponudio i djela Picassa, Fernanda Legera te Constantina Brancusija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara