NA DUŽINU TRUDNOĆE UTJEČU I OČEVI GENI

Očevi geni mogu povećati vjerojatnost produljene trudnoće za 30 posto, tvrde danski znanstvenici.

Oni su otkrili da je među ženama koje su imale neuobičajeno dugu prvu trudnoću vjerojatnost za drugu dugu trudnoću manja ako drugo dijete ima drugog oca, piše New Scientist.

To pokazuje da trenutak rođenja djeteta djelomično određuju i očevi geni, kaže Annette Wind Olesen sa sveučilišta u Aarhusu. ´Bilo je zanimljivo otkriti da postoje razlike među očevima. O mehanizmu porođaja znamo vrlo malo´, rekla je.

Danski su znanstvenici prvi počeli ispitivati ulogu očevih gena u prenošenim trudnoćama, odnosno onima koje traju duže od 42 tjedna. Razmatrali su čimbenike iz okoliša, poput društvenog statusa ili životne okoline, ali to nije dalo rezultata. Također su istaknuli kako je umjetno izazivanje trudova prije 42. tjedna trudnoće u Danskoj rijetko.

Pet posto svih poroda je zakasnjelo, a duga trudnoća donosi povećanu opasnost i za majku i za dijete.

Danski znanstvenici su u razdoblju od 1980. do 1994. promatrali 22.000 tisuće žena koje su prenijele prvu trudnoću, a potom imale i drugo dijete. U kontrolnoj skupini bilo je sedam tisuća žena s dvoje ili više djece.

Opasnost da će i druga trudnoća biti prenesena iznosila je 19,9 posto. S druge strane, rizik od produžene druge trudnoće među ženama kojima je prva trudnoća trajala između 37 i 41 tjedna iznosio je samo 7,7 posto.

No u slučajevima kad su žene koje su imale dugu prvu trudnoću promijenile partnera, vjerojatnost druge produljene trudnoće bio je 15,4 posto.

Istraživači sad žele odrediti gene koji mogu uzrokovati produljenu trudnoću, odnosno ustanoviti moguće evolucijske prednosti koje bi mogle proizlaziti iz mogućnosti očevih gena da utječu na trajanje trudnoće. Jedna je mogućnost da se iz dužih trudnoća rađaju djeca koja lakše prežive nakon poroda, iako je protuteža tome činjenica da se dijete rađa veće, čime raste i opasnost za majku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara