na izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina najviše se odazvali Bošnjaci

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), do 16 sati su se na izbore za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama u najvećem postotku odazvali Bošnjaci. L

Predsjednik DIP-a Ivica Crnić je na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare istaknuo da su izbori do 16 sati protekli u redu, da nije bilo ni jednog prigovora, te da je Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo da na biračkim mjestima nije zabilježen ni jedan incident niti je zatražena njihova intervencija.

U odazivu su Bošnjaci prednjačili i ujutro. Do 16 sati za članove vijeća na razini županija glasovalo je 74 posto Bošnjaka, na razini gradova čak 83 posto, na razini općina 49 posto i za predstavnike više od 60 posto.

Mogućnost da glasuju za bošnjačka vijeća i predstavnike iskoristilo je i nekoliko stotina birača koji su bili upisani u popis kao Muslimani, a tijekom dana su u uredima opće uprave pribavili potvrde o bošnjačkoj nacionalnosti.

Izborima se do 16 sati odazvalo više od 25 posto Nijemaca, Roma, Slovaka i Ukrajinaca.

Pripadnika srpske nacionalne manjine, koja je kao najbrojnija i predložila najveći broj vijeća i predstavnika, na birališta je izašlo na razini županija 6,85 posto, na razini gradova 6,61 posto i u općinama 14,41 posto od ukupnog broja upisanih u popise birača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo je mali odaziv Talijana - glasovalo ih je samo 2,49 posto.

Crnić je, govoreći o varljivoj slici koju mogu dati statistički podaci, naveo primjer Austrijanaca, kojih je u 16 sati izašlo na izbore 100 posto više nego do 11 sati, i to zato što je ujutro izašao jedan birač, a poslijepodne drugi, od 126 Austrijanaca upisanih u birački popis.

Biračka mjesta zatvorena su u 19 sati.

Izborna povjerenstva na razini županija, gradova i općina u roku od 24 sata, tj. sutra do 19 sati, moraju utvrditi i objaviti rezultate izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

Svi podaci o izborima i odazivu, te rezultati kad budu poznati, mogu se naći na internet adresi Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara