Na jesen se otvara mogućnost prijevremenih izbora

IAKO je ublažio svoju izjavu o tome kako će tražiti prijevremene izbore u slučaju da Hrvatska do kraja godine ne počne pregovore s EU, Račan i ostali oporbenjaci suglasni su oko činjenice da bi do njih vrlo lako moglo doći.

Naglasio je kako je SDP spreman za prijevremene izbore ako do njih dođe. To se može dogoditi samo ukoliko HDZ izgubi saborsku većinu što pak ovisi o njihovim koalicijskim partnerima.

"SDP zato neće pokretati pitanje odgovornosti Vlade dok HDZ ima većinu u parlamentu, ozbiljna smo stranka i nećemo ići glavom kroza zid." – rekao je za Jutarnji list.

Katastrofa će biti ukoliko do kraja godine ne dođe do pregovora i u tom slučaju će SDP otvoreno prozvati Vladu, a predsjdnica HNS-a Vesna Pusić se slaže s tom tezom.

"S aspekta pregovora najgori je scenarij da se do kraja godine ne dogodi ništa. Da ne počnu pregovori, a da se ne razriješi ni slučaj Gotovina. Pa da se onda još jednu godinu nastavimo maltretirati s ovom Vladom. Ali za to ipak ne postoji mogućnost ako se dogodi ovaj najgori scenarij." - rekla je za Novi list.

Osvrnula se i na koalicijske partnere HDZ-a i na činjenicu da nakon slučaja Glavaš HDZ ima tanku većinu koja je bazirana na interesno vezanim grupacijama, manjinama i umirovljenicima. Njihovo zadovoljstvo ovisi o rastu gospodarstva koje također trenutno ima gotovo sve negativne pokazatelje.

Radimir Čačić je za Jutarnji list rekao kako sada nije vrijeme za takve razgovore jer je ključno da Hrvatska dobije pregovore. Dodao je da to pitanje treba otvoriti najesen "jer je Vlada odgovorna za upropaštavanje Hrvatske".

Tomčić je u svojim izjavama išao najdalje rekavši kako Hrvatska ne smije gubiti vrijeme i da opozicija ne smije čekati da se HDZ sam uruši. "Ta agonija bi mogla potrajati. Ne vidim razloga za tako dugo čekanje." – izjavio je za Novi list.

Zadnju riječ u cijeloj priči ima HSP bez čijih glasova Vlada ne može pasti. "Vodit ćemo računa o našim interesima. Nećemo dozvolit da nam Račan diktira tempo." – rekao je Anto Đapić za Novi list. Pričekat će, kaže, lokalne izbore na kojima će se vidjeti koliko je HDZ zapravo jak. Ukoliko padne ispod 25 posto, znači da su prijevremeni izbori blizu.

Predsjednik Mesić smatra da trebamo reforme u skladu s EU, a ne prijevremene izbore. Mnogi analitičari kažu da se HDZ-ova većina neće raspasti do kraja godine iz vrlo jednostavnog razloga. Dvije godine mandata ističu krajem ove godine aktualnom saborskom sazivu kada svi parlamentarci stječu pravo na povlaštenu, saborsku mirovinu, pa je teško vjerovati da će glasati za izvanredne izbore.

Cijelu situaciju je komentirao i glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Naglasio je da je u tijeku predizborna kampanja, sve stranke traže svoj manevarski prostor, ali HDZ ima stabilnu većinu i neće biti nikakvih prijevremenih izbora. Uz to, Vlada je, kaže, svojim aktivnostima pokazala i dokazala svoju vjerodostojnost i učinkovitost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara