Na Kosovu sve više povratnika, ali rezultati nezadovoljajući

U PRIŠTINI je u petak, u organizaciji Zaklade Friederich-Stiftung i Centra za istraživanje, migracije i pomoć izbjeglicama, otvorena konferencija na temu "Povratak i reintegracija rasljenih osoba i izbjeglica na Kosovu".

Prema organizatorima, cilj ovoga skupa je aktualiziranje pitanje povratka i reintegracija raseljenih i izbjeglih tijekom rata na Kosovu.

"Usprkos angažiranju kosovskih i međunarodnih institucija na pitanju povratka, rezulati nisu posve zadovoljavajući", rečeno je na početku konferencije.

"Budućnost Kosova ovisi u velikoj mjeri od sposobnosti stanovništva Kosova i kosovskih institucija u angažiranju na povratku izbjeglih. Svi se imaju pravo vratiti u svoje domove, neovisno od entičke pripadnosti", rekao je Bekim Qollaku, politički savjetnik premijera Bajrama Rexhepia,
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik Centra za istraživanje, migracije i pomoć izbjeglicama na Kosovu Rifak Bljaku u uvodnim je riječima podsjetio da se tijekom protekle tri godine vratilo oko devet tisuća raseljenih.

Predstavnik Misije OESS-a na Kosovu Jeremy Lindston je kazao da je glavna zadaća misije rad na postizanju pomirenja i snošljivosti između zajednica na Kosovu.

Premda je bio predviđen kao sudionik, na konferenciji nije sudjelovao Milorad Todorović, međuministarski koordinator za povratak pri kosovskoj vladi.

Riješavanje pitanja povratka izbjeglih i raseljenih jedno je od prioriteta koje si je postavila međunarodna zajednica, ističući da bi se to pitanje trebalo riješiti prije određivanja konačnog statusa Kosova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara