Na Marsu možemo uzgajati i šparoge

POSLJEDNJA NASA-ina istraživanja površine Marsa pokazala su kako je planet izuzetno pogodan za uzgoj šparoga, zahvaljujući mineralima iz zemlje.

Tako je, šparoga, delikatesnog povrća kojem bi za uzgoj pogodovala zemlja planeta koji je još uvijek pun tajni. Barem je to mišljenje NASA-inih stručnjaka nakon što je sonda Phoenix analizirala prikupljen uzorak zemlje.

Kemičar sa sveučilišta u Arizoni, Samuel Kounaves, izjavio je: "u toj zemlji ne postoji ništa što bi sprječavalo razvoj života", te nadodao, "zemlja koja se nalazi na Marsu iste je vrste poput one koja se nalazi u vašim dvorištima, tako da je tamo moguće zasaditi i šparoge".

Analiza je provedena na uzorku zemlje od jednog kubičnog centimetra koja je bila sakupljena modernom robotskom rukom Phoenixa. Uzorak zemlje je zatim analiziran u pećnici na temperaturi do 1.000 stupnjeva Celzijusevih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz uzorka su bile izdvojene tvari koje su potrebne za održavanje života u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - magnezij, kalij i natrij", izjavio je Kounaves. Nedavno otkriće leda na Marsu bila je dodatna motivacija za rad koji iz dana u dan otkriva novosti.

Znanstvenici ipak ne vjeruju kako bi mogli naići na tekuću vodu s obzirom da je površina Marsa preniska, ali ne isključuju mogućnost da je jednom u prošlosti Marsom tekla voda.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara