Na Mirogoju obilježeno sjećanje na žrtve Holokausta

Središnja svečanost Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa) održana je danas kasno popodne na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Počast stradalima od fašizma odana je kratkom šutnjom i molitvom za mrtve, čitanjem dijela imena Židova iz malih zajednica u Hrvatskoj, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika "Mojsije" na Mirogoju.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus kazao je da je riječ o danu sjećanja na tragediju šest milijuna židovskih žrtava, koja je postala trauma čitavog židovstva i duboko je u svijesti svakog pojedinca i u temeljima je Izraela.

Sjećanjem uključujemo žrtve u naš svakodnevan život i iskazujemo počast i dostojanstvo ljudima kojima su krvnici oduzeli sve, čak i ime, učinili ih brojevima i sirovinom industrije smrti, kazao je Kraus.

Položeni su vijenci Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Koordinacije židovskih općina Hrvatske, Židovske općine Zagreb, Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Vlade, Savjeta za nacionalne manjine, Američkog veleposlanstva u Hrvatskoj i Grada Zagreba.

"Holokaust, što znači potpuno spaljen, vrhunac je do kojeg je došao antisemitizam kad je postao temelj ideologije i politike moćne države, i dogodio se jer se mogao dogoditi", rekao je Kraus.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad govorimo o holokaustu, mi govorimo o genocidu, opominjemo i pozivamo na borbu protiv zla", kazao je Kraus i ocijenio da je od Konferencije o holokaustu u Stockholmu 2000. otvorena nova stranica u tumačenju i učenju o holokaustu, jer se do tada mislilo se da je to "židovska preokupacija".

Kraus je upozorio na stalan porast antisemitizma, što se ogleda u porastu antisemitskih izgreda, primjerice čak za 50 posto u zemljama poput Kanade i Francuske. Sadašnji antisemitizam jednoznačno se povezuje s antiizraelizmom, koji je prijetnja ne samo manjim ili većim židovskim zajednicama diljem svijeta nego uništenju čitave nacionalne i državne zajednice Židova, kazao je.

Drugi svjetski rat, svršetak kojega se ove godine obilježava kao 60. obljetnica antifašističke pobjede, u Europi je preživjelo 53 tisuće židovskih logoraša, koji su prvi počeli skupljati svjedočanstva o holokaustu i nakon osnutka Izraela ondje osnovali najveći projekt sjećanja u povijesti uopće, kazao je.

Kraus se zahvalio gostima koji su se pridružili na svečanosti: predsjedniku Stipi Mesiću, potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor, potpredsjedniku Sabora Luki Bebiću, zagrebačkoj gradonačelnici i dogradonačelniku Vlasti Pavić i Milanu Bandiću, predstavnicima vjerskih zajednica, političkog i kulturnog života, diplomatskog zbora i građanima Zagreba.

(Hina) xiluc yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara