Na norveškim izborima ponovno pobijedila lijeva koalicija

Na norveškim izborima ponovno pobijedila lijeva koalicija

Tekst: F.M.
Foto: AFP


NORVEŠKA vladajuća lijeva koalicija uspjela je ponovno pobijediti na parlamentarnim izborima. Koalicija koju predvode premijer Jens Stoltenberg i njegova Laburistička stranka tako postaju prva norveška vlada u zadnjih 16 godina koja je uspjela dobiti i drugi mandat.

S 99,9 posto prebrojanih glasova, Stoltenbergova koalicija triju stranaka osigurala je 86 mjesta u parlamentu. Opozicija je osvojila 83 mjesta, pa će sljedeće četiri godine biti burna politička borba.

50-godišnji premijer nije proglasio pobjedu, ali je rekao kako "se čini da će ostati na vlasti". Opozicijski čelnici priznali su kako nisu osvojili dovoljno glasova za promjenu vlasti. Sve ukazuje na to da vlast ostaje u istim rukama, ustvrdila je Siv Jensen, vođa desničarske Stranke napretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opozicija priznala poraz

Norveška je tako izbjegla trend susjednih skandinavskih zemalja u kojima je vlast prešla iz ruku lijevih u ruke stranaka desnog centra, kao što se dogodilo u Finskoj, Danskoj i Švedskoj. Norveška je uvelike izbjegla posljedice međunarodne krize posegnuvši u sredstva svog 400 milijardi dolara teškog fonda državne imovine. Nezaposlenost u Norveškoj je trenutno na oko tri posto, među najmanjima u Europi.

Nafta i prirodni plin iz Sjevernog mora učinili su Norvešku jednom od najbogatijih zemalja na svijetu, s jednim od najvećih standarda života. To bogatstvo nekad predstavlja i izazov vladama, koje moraju balansirati između rizika od pregrijavanja domaćeg gospodarstva i visokih zahtjeva za blagodatima socijalne države.

Zadnji premijer koji je izabran dva puta zaredom bio je Gro Harlem Brundtland 1993., također vođa Laburističke stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara