Na otoku Tikopia svi preživjeli ciklon Zoe

VIŠE od tisuću stanovnika malog pacifičkog otoka Tikopia preživjelo je ciklon Zoe, iako se prvotno strahovalo da je malo tko preživio nevrijeme u kojem je vjetar na mahove dostizao brzinu do 300 km na sat a divovski valovi rušili sve pred sobom.

Helikopter koji je unajmio sydneyski dnevni list ´The Australian´ sletio je u petak na Tikopiju, u istočnom dijelu Solomonskog otočja, gdje su fotoreportera Geoffa Mackleya dočekali presretni otočani koji su ispričali priču o svom preživljavanju.

Svih 1.300 stanovnika tog najvećeg od tri otoka zahvaćena ciklonom preživjelo je nevrijeme sklanjenjem u planinske pećine, koristeći za bijeg putove koji su stoljećima služili u tu svrhu.

´Tradicionalne mjere opreza još jednom su se pokazale uspješnima´, izjavio je Lori Yates, direktor Centra za prirodne katastrofe Solomonskog otočja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je prošloga tjedna ciklon Zoe poharao to područje južnog Pacifika strahovalo se da ima malo preživjelih, a nakon naleta ciklona prekinute su radio veze s tri najugroženija otoka.

Patrolni brod s najnužnijom pomoći stiže u to područje u nedjelju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara