Na Papuku otkriven grob iz starijeg željeznog doba

NA PLANINI Papuk na nadmorskoj visini od 410 metara nedavno je otkriven grob s urnom iz starijeg željeznog doba, oko 700. godine prije Krista, u kojem su pronađene sjemenke za koje znanstvenici pretpostavljaju da su najstarije na svijetu.

Pronađeni arheološki materijali koji su nakon iskapanja krajem prošle godine prenijeti u Arheološki zavod Filozofskog fakulteta na obradu, danas su donijeti u Gradski muzej Požega gdje će uskoro biti predstavljeni javnosti.

Iznad starog mjesta Kaptola tijekom tih arheoloških istraživanja otkrivena je nekropola na lokalitetu Gradci s 20-ak tumula (grobova) raznih veličina. ´U nedavno istraženom tumulu otkriven je dio povijesti koji govori da su prije 2700 godina ovdje živjeli ratnici, pretpostavlja se iz plemena Breuci´, kazao je mr. Hrvoje Potrebica iz Arheološkog zavoda Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pretpostavlja se da je to grob nekoga iz ratničke elite jer je uz urnu nađeno 20-ak keramičkih posuda, željezna sjekira i keramički nakit, dodao je.

Posebno važnim ocijenio je pronađene sjemenke u jednoj zdjelici i oko nje, koje su poslane na analizu u SAD.

Ravnatelj javne ustanove Park prirode Papuk mr. Ivica Samardžić kazao je da se radi o 13 različitih biljnih vrsta te da se s nestrpljenjem očekuju rezultati iz Amerike. ´Možete samo pretpostaviti o kojoj bi se senzaciji svjetskih razmjera radilo i to u arheobotanici, evoluciji i genetici, jer neke od pronađenih sjemenki pokazuju iznimne odlike klijavosti´, rekao je Samardžić za vrijeme današnjeg obilaska prostora nekropole na papučkom goru.

Kazao je da je do sada najstarije isklijalo sjeme pronađeno u Kini, a staro je 1300 godina.

Ravnateljica požeškog muzeja Dubravka Sokać Štimac za papučka arehološka otkrića i izloške rekla je da su ´svjetskog značaja´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara