Na početku posjeta Libiji, Mesić se sastao s Gadafijem

PREDSJEDNIK Republike Stipe Mesić doputovao je u ponedjeljak, na početku petodnevnog posjeta Libiji, u grad Sirt gdje se odmah po dolasku susreo s libijskim čelnikom Moamerom Gadafijem.

Mesić je nakon susreta koji je održan u šatoru ispred Gadafijeve rezidencije u Sirtu izjavio da je libijskog čelnika informirao o stanju u jugoistočnoj Europi, stablizaciji hrvatske privrede nakon rata i odnosima sa susjedima.

Razgovaralo se i o poslovnoj suradnji, dodao je.

Mesić je hrvatskim novinarima, kojima Gadafi za izjavu nije bio dostupan, rekao da Libija uskoro planira početi gradnju četiri tisuće kilometara željezničke pruge, što bi moglo biti vrlo interesantno za hrvatske tvrtke.

O poslovnoj suradnji detaljnije će razgovarati libijski i hrvatski privrednici kojih je u Libiju doputovalo oko 40-ak. Također se najavila, ali ne i službeno potvrdila, mogućnost da bi se Mesić za svog višednevnog boravka u Libiji mogao s Gadafijem sastati još koji puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U zračnoj luci u Sirtu, hrvatskome predsjedniku je priređen služben i srdačan doček. Osim svih vojnih i državnih počasti i upoznavanja s gotovo cjelokupnim libijskim državnim vrhom za Mesića je upriličen i folklorni nastup s tradicionalnim libijskim plesovima.

Hrvatski je predsjednik na aerodromu izjavio da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i izrazio nadu da će njegov posjet intenzivirati gospodarsku suradnju Hrvatske i Libije.

Inače, ulice Sirta, novog grada izgrađenog na uskom pojasu između mora i pustinje, točno na pola puta između Tripolija i Bengazija, okićene su hrvatskim i libijskim zastavama, a stupove ulične rasvjete krase fotografije Mesića i Gadafija.

Mesić će u Sirtu boraviti i u utorak, a u srijedu će otputovati u Tripoli gdje će se voditi više poslovnih razgovora.

(Hina) dj nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara