Na pomolu robot koji će osjećati ljudske emocije

ISTRAŽIVAČI Nilanjan Sarkar i Craig Smith u prosinačkom izdanju časopisa ´Robotica´ poručuju da možda nemaju tako romantičnu ideju djeteta robota, kao što je prikazano u filmu ´Umjetna inteligencija´, no svakako imaju praktičniju.

´Ne pokušavamo robotu ucijepiti emocije. Pokušavamo načiniti robote koji bi mogli reagirati na ljudske emocije´, izjavio je Smith, inače profesor psihologije i ljudskoga razvoja.

Njihova je zamisao stvoriti robota osobnoga asistenta koji bi točno osjetio raspoloženje svojih ljudskih gospodara i potom reagirao na odgovarajući način.

´Psihološka istraživanja pokazuju da je veliki dio komunikacije među ljudima implicitan. To znači da što bolje poznajemo drugu osobu, bolje razumijemo njezino psihološko stanje. Zato je naša ključna zadaća istražiti može li robot osjetiti psihološko stanje ljudskoga bića. Roboti će, prije ili poslije, biti svuda oko nas, pa će morati komunicirati s ljudima na prirodniji način´, tvrdi Sarkar.

Sarkarov i Smithov projekt ima dva ambiciozna djela. Jedan je razviti sustav koji može točno očitati psihološko stanje osobe kroz analizu rezultata više fizioloških senzora. Drugi je obraditi dobivenu informaciju u realnom vremenu pretvarajući je pritom u oblik koji kompjutor ili robot može rabiti.

´Psiholozi su bez uspjeha dugo pokušavali pronaći univerzalne obrasce fizioloških odgovora na određene situacije. No, pokazalo se da toga nema. Različiti pojedinci istu emociju izražavaju na različite načine. Mislim da smo ipak uspjeli razviti načelo pristupa koji bi bio specifičan za svakog pojedinca´, ističe Smith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi su se pokusi usredotočili na detektiranje visokog i niskog stupnja tjeskobe korištenjem monitora za rad srca.

´To su sofisticirane metode medicinske dijagnostike koje mogu otkriti stres kod pacijenta. Nažalost, spore su i skupe, a neprimjenjive kod osoba u pokretu ili pri radu´, pišu Sarkar i Smith u svom članku u časopisu ´Robotica´.

Zato su za takve slučajeve koristili video igre kako bi umjetno potaknuli stres variranjem više razina zahtjevnosti igre. Time su uspjeli razlučiti više razina stresa.

´U tim smo eksperimentima zaključili da se djelovanje dijela živčanog sustava koji reagira na strah i uzbuđenje pojačava što je više osoba pod stresom, dok se istodobno smanjuje udio onoga dijela živčanog sustava koji nadzire rad srca u uobičajenim okolnostima´, pojasnio je Sarkar.

Te su nalaze znanstvenici poduprli analizama ponašanja kože i mišića lica. Tako su mogli proizvesti niz pravila koja pomažu robotu da odgovori na informacije o emocionalnom stanju osobe.

Sljedeći je istraživački izazov pronaći način razlikovanja između visokih razina tjeskobe i angažiranosti. Naime, ta dva stanja prate fiziološke reakcije koje su međusobno bliskije nego što je, primjerice, sličnost reakcija kod visokog i niskog stupnja tjeskobe.

´To će doista biti veliki izazov´, kaže Smith.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara