Na popisu britanskih tajnih agenata i Paddy Ashdown

OTKRIVEN je novi popis britanskih špijuna. Američka Internet stranica Cryptome.org objavila je popis od 121 britanskih tajnih agenta, među kojima je i Paddy Ashdown.

Kako javlja ugledni Mirror, britansko ministarstvo vanjskih poslova je optužilo onoga tko je to objavio kao izuzetno neodgovornog.

Izvor blizak engleskom dnevniku kaže da bi teroristi mogli iskoristiti ove informacije kao pomoć pri napadima na Veliku Britaniju, dok pravnici pokušavaju maknuti popis s Interneta.

"Imenujući ljude, uključujući i one koji nisu tajni agenti, stavlja njihove funkcije i sigurnost na visoko rizičan nivo."

Internet stranica navodi da je Paddya Ashdowna, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kao agenta MI6 u Ženevi sedamdesetih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Site je pokrenuo John Young koji smatra da su tajni dokumenti dobrodošli i da je potrebno imenovati što je moguće više dužnosnika i agenata.

"Nije točno da ih njihovo imenovanje dovovodi u opasnost. Njihovo neimenovanje stavlja mnogo više života u opasnost zbog njihovih opakih tajnih operacija i intriga" - izjavio je za Mirror Young.

Još uvijek nije jasno kakvu će akciju zbog toga poduzeti britanske sigurnosne i obavještajne službe, koje žele objavljeni sadržaj skinuti s Interneta odnosno prekinuti njegovu daljnju distribuciju.

No, poznato je da će MI6 pokušati ublažiti nastalu štetu, te upozoriti osobe čija su imena objavljena na siteu.

Na stranici je objavljena lista od ukupno 311 imena, kombinirana od oficira MI6 objavljenih 13. svibnja 1999. (116 imena), 21. kolovoza 2005. (74 imena) i 27. kolovoza (121 ime).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara