Na slobodu puštena trojica osumnjičenih iz afere Bankomat

Na slobodu puštena trojica osumnjičenih iz afere Bankomat

Tekst. Z.J.
Foto: Seebiz

TROJICA poduzetnika uhićena u aferi Bankomat, Svetimir Gadža, Oliver Beidenegl i Ivan Galić, puštena su iz pritvora u Remetincu, gdje su bila od kraja prosinca. Osumnjičeni su da su nezakonito, odnosno mimo procedure, dobivali višemilijunske kredite od Hrvatske poštanske banke, prenosi HRT.

Odluku o puštanju je donio sudac istrage Krešimir Devčić koji je rekao da je ukidanje pritvora zatražio Uskok nakon što su ispitani svi svjedoci. Trojica puštena iz pritvora su Remetinec napustila jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pritvoru su ostali Boris Šimunić te Slaven Čolak i Davor Čilić, na koje je istraga proširena naknadno, a koje se tereti da su čelnike HPB-a poticali na zloporabe položaja i ovlasti kako bi im bez pokrića i osiguranja isplatili milijunske iznose kredita.

Zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke u Remetincu su i dalje trojica nekadašnjih prvih ljudi HPB-a Josip Protega, Marijo Kirinić i Ivan Sladonja, koji su osumnjičeni da su od 2005. do 2007. odobrili više od 210 milijuna kuna zajmova koje HPB više ne može naplatiti. Usto, trojicu se tereti i da su sami sebi za rad u Upravi banke isplaćivali nesrazmjerno visoke menadžerske bonuse.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara