Na snagu stupio globalni sporazum protiv pušenja

GLOBALNI sporazum kojim se 192 članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) obvezuju odvraćati mlade od uživanja duhana i pomagati odraslima da ga odbace stupio je na snagu u nedjelju unatoč snažnom lobiranju duhanske industrije da se ugovor ne ratificira, tvrde aktivisti.

WHO ističe da bi ovaj prvi međunarodni sporazum o javnome zdravlju mogao spasiti milijune života kroz upozorenja na kutijama cigareta i zabranama oglašavanja duhanskih proizvoda.

"Pozivam sve zemlje... da provedu niz mjera kojima će se uživanje duhana činiti sve manje privlačnim", kazao je generalni direktor WHO-a Lee Jong-wook.

Drugi po redu nakon povišenog tlaka duhan je uzročnik smrti koje je moguće spriječiti. Duhanski dim ubija godišnje 4,9 milijuna ljudi, tvrdi UN-ova agencija.

UN upozorava da bi godišnja stopa smrtnosti od bolesti izazvanih uživanjem duhana - raka pluća, srčanih udara i kardiovaskularnih oboljenja - mogao narasti na 10 milijuna do 2020., sa 70- postotnom smrtnošću u zemaljama u razvoju.

Sporazum nazvan Okvirna konvencija o kontroli duhana, daje članicama trogodišnji rok za primjenu mjera - markice upozorena na kutijama cigareta te petgodišnji rok za zabranu oglašavanja, promocije duhanskih proizvoda i sponzorstva duhanske industrije.

Također preporuča uvođenje većeg poreza na duhanske proizvode, borbu protiv krijumčarenja cigareta i smanjenje opasnosti od izlaganja duhanskom dimu.

Sporazum su odobrile 192 države članica organizacije, a on postaje važećim u nedjelju kada istječe 90 dana otkako ga je ratificirala 40. po redu država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, sporazum će imati zakonsku težinu samo u zemljama koje su ga i ratificirale.

Zasad je to učinilo 57 od ukupno 167 država koje su ga potpisale, ali ga nisu uputile i u parlament. Čelnici WHO-a i aktivisti tvrde da moćna duhanska industrija lobira kako bi spriječila ratifikaciju sporazuma.

Lobiranje je snažno i u Sjedinjenim Državama koje su potpisale sporazum ali ga nisu poslale u Senat.

Direktorica Incijative za oslobođenje od duhanskog dima pri WHO-u, Brazilka Vera Luiza de Costa e Silva tvrdi da u njezinoj domovini duhanska industrija opasno lobira protiv ratifikacije.

"Lobiraju u Kongresu i Senatu kako se ugovor ne bi potpisao (...) Koriste se uzgajivačima duhana uvjeravajući ih da će ostati bez posla ako prestanu uzgajati duha", kaže dužnosnica.

Aktivisti optužuju i administraciju američkog predsjednika Georgea W. Busha da radi na tome kako bi razvodnila snagu sporazuma.

"Američka ratifikacija uputila bi snažnu poruku ostatku svijeta", tvrdi američka skupina djeca bez pušenja.

Neki od najvećih uzgajivača duhana - Indija, Japan, Pakistan, Tajland i Turska, kao i neke od država vodećih u proizvodnji cigareta - Britanija, Njemačka, Nizozemska i Turska, već su ratificirale sporazum, tvrdi Douglas Bettcher, koordinator Sporazuma.

Bettcher zaključuje da "duhanska industrija gubi ovu bitku".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara