na tribini hrvatskoga slova prikazan dokumentarac "u užarenoj lavi mržnje"

Dokumentarni film novinara Carla Gustafa Stroehma i Andreasa Moeltzera "U užarenoj lavi mržnje" o poratnim zločinima Titovih partizana između Karavanka i Kočevskoga roga, večeras je prvi put prikazan u Hrvatskoj, u sklopu redovite tribine Hrvatskoga slova. L

Prostorije Hrvatske kulturne zaklade nisu mogle primiti sve posjetitelje koji su pokazali zanimanje za taj dokumentarac, montiran u razdoblju od svibnja do rujna prošle godine, a u kojem su prikazane autentične dokumentarne snimke napravljene neposredno nakon Drugog svjetskog rata te razgovori s preživjelim svjedocima tih događaja.

Dokumentarac traje 55 minuta, a obuhvaća sljedeće teme - masovna ubojstva Titovih partizana nad Hrvatima, masovna ubojstva slovenskih domobrana te patnje njemačkih ratnih zarobljenika u partizanskim logorima.

Također teme filma su i genocid nad etničkim Nijemcima (Volksdeutscherima) i nasilje jugoslavenskih partizana na teritoriju austrijske pokrajine Koruške.

Film je prikazan u nazočnosti jednoga od autora - Carla Gustafa Stroehma koji je naglasio da dokumentarac ne želi izazvati mržnju ili potaknuti osvetu već "prikazati drugu stranu medalje".

Naime, istaknuo je Stroehm, u Sloveniji i Koruške nalaze se neka od najvećih poratnih stratišta na kojima su se pobjednici u Drugome svjetskom ratu - partizani, obračunavali s pobijeđenima, kršeći pri tomu sve međunarodne konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jer, dodao je, možda su oni koji su ubijeni na Bleiburgu doista i bili zločinci, ali se u tom slučaju njima trebalo suditi, a ne presuditi im bez suđenja.

Stroehm je naglasio kako je namjera filma bila upozoriti na taj zločin kako se on više nikada ne bi ponovio.

Znanstveni savjetnici autorima filma bili su sveučilišni profesori Lothar Hoebelt (Beč) i Jože Pučnik (Ljubljana) te hrvatski povjesničar Josip Jurčević.

Carl Gustaf Stroehm stalni je gost komentator tjednika Hrvatsko slovo te dugogodišnji komentator HRT-a i Večernjega lista, a Andreas Moeltzer urednik je bečkoga lista "Zur Zeit" i bivši član

Austrijskoga parlamenta.

Dokumentarni film "U užarenoj lavi mržnje" dosada je prikazan u Beču i diljem Koruške, a producent filma je austrijski Institut za socijalno-političke studije (Institut fuer sozialpolitische Studien - SPS - Wien/Annheim.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara