Na ustoličenju novog ljubljanskog nadbiskupa kardinal Bozanić

U katedrali Svetog Nikole u Ljubljani u nedjelju popodne ustoličen je novi ljubljanski nadbiskup i metropolit Alojzij Uran, a svečanom euharistijskom slavlju prisustvovali su i predstavnici biskupskih konferencija iz susjednih država, među njima i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

On je nadbiskupu Uranu čestitao u ime Hrvatske biskupske konferencije, te je podsjetio na zajedničke vjerske korijene hrvatskog i slovenskg naroda.

"Kršćanska vjera duboko je ukorijenjena u hrvatskom i slovenskom narodu", rekao je čestitajući Uranu nadbiskup Bozanić. Dodao je da osjećaj zajedništva među Slovencima i Hrvatima postoji ne samo unutar Crkve nego i između dva naroda i država.

Euharistijskom slavlju i svečanom ustoličenju pristvovao je velik broj vjernika, te uglednika iz crkvenog, javnog i političkog života, među njima i novi slovenski premijer Janez Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primajući papinsku bulu kojom je imenovan za ljubljanskog nadbiskupa iz ruku apostolskog nuncija u Sloveniji Santosa Abrila y Castella, nadbiskup Uran je rekao da preuzima službu koja je za njega "breme i križ, ali također dar i velika odgovornost".

Alojz Uran rođen je 22. siječnja 1945. godine u mjestu Spodnje Gameljne blizu Ljubljane. Svećeničku službu počeo je 1970. u mjestu Šmartno blizu Ljubljane, a do imenovanja na mjesto nadbiskupa i metropolita Ljubljane bio je (od 1992.) ljubljanski pomoćni biskup.

Uran na nadbiskupskom mjestu nasljeđuje Franca Rodea koji je u travnju ove godine imenovan predstojnikom vatikanske kongregacije za redovnike.

(Hina) xfl ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara