Nacional: Gotovina imao tri šanse za mirnu predaju

U NOVOM broju tjednika Nacional glavni urednik Ivo Pukanić otkrio je javnosti malo poznate detalje oko intervjua što ga je u ljeto 2003. godine napravio s Antom Gotovinom, te o još dvije propale inicijative o sporazumnoj predaji Gotovine Međunarodnom sudu u Haagu.

Nacionalov glavni urednik Ivo Pukanić, opisujući detalje oko ostvarivanja prvog kontakta i intervjuiranja odbjeglog generala, navodi kako je razgovor s Gotovinom organiziran na njegovu inicijativu tj. uz sudjelovanje odvjetnika Gotovininog tima obrane Mišetića i Pedišića.

Pukanić se u cijeloj priči našao u svojstvu svojevrsnog pregovarača koji je nakon početnog kontakta odvjetnika Pedišića otišao do Ureda predsjednika na Pantovčaku gdje je predsjedniku Mesiću iznio mogućnost da se nađe s Gotovinom.

Pedišić je Pukaniću prvi put s tom idejom prišao početkom 2003. godine, piše Nacional, a nakon nekoliko mjeseci opreznog "pipanja terena" Pukanić je dobio instrukcije kako će se naći s Gotovinom.

"Potkraj svibnja 2003. godine bio sam obaviješten da u nekoliko idućih dana budem spreman na susret s Gotovinom. O tome nikome nisam govorio, pa niti najbližim ljudima u redakciji, a kamoli državnom odvjetniku Bajiću ili šefu PAO-e Tureku. Nisam obavijestio ni predsjednika (Mesića) kako ga ne bih doveo u nezgodnu situaciju, jer bi, da sam ih obavijestio, prema meni morali poduzeti sve posebne mjere koje nalaže Zakon" - pojašnjava Pukanić.

"Dan prije susreta sjeo sam u automobil a da nisam imao pojma gdje će moj put završiti i koliko će trajati. Nakon gotovo dva dana putovanja Europom, na kojem su me navodili preko mobitela koji sam prethodno dobio, vratio sam se prema gradu na sjeveru Italije. U središtu grada u poznatom baru čekao me Ante Gotovina. Mirno je sjedio i pušio je crveni Marloboro, ispijao kavu i čitao list Corriere della Sera" - navodi Pukanić te dodaje kako je s generalom proveo četiri sata.

Nacionalov glavni urednik nadalje navodi kako mu je Gotovina potvrdio ono što mu je odvjetnik Pedišić ranije bio rekao, a to je generalova ponuda Haagu da ga ispitaju u Zagrebu u statusu osumnjičenika. No, tužiteljstvo ICTY-a, predvođeno Carlom del Ponte, odbilo je Gotovinin prijedlog te je zahtjevalo razgovore u BiH ili nekoj trećoj zemlji, uz uvjet da Gotovina bude tretiran u statusu optuženika Međunarodnog suda.

Gotovina je Pukaniću rekao i da u Hrvatskoj postoje dokazi koji idu njemu u prilog i koji bi ga riješili krivnje haške optužnice, ali da se oni prikrivaju. Pukanić pak otkriva kako je sa razvojem situacije oko mirne predaje bio upoznat i predsjednik Mesić koji je putem Pukanića i Gotovininih odvjetnika generalu dao jamstvo za potpunu i bezuvjetnu pomoć u sastavljanju obrane i pobijanju optužnice.

Bilo kako bilo, taj je pokušaj propao, kao i druga dva koja su uslijedila potkraj 2003. tj u jesen ove godine.

Potkraj 2003. godine Gotovina je, na inicijativu bivšeg veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Williama Montgomerya, dobio još jednu priliku da se mirno preda. Montgomery je pomoć ponudio nakon što je u Beogradu, gdje djeluje kao američki veleposlanik u SiCG, razgovarao s Carlom del Ponte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, Montgomery je Gotovini ponudio jednak status kao i sredinom 2003. godine, a osim što je inicijativa propala, nakon relativno slabog zauzimanja zainteresiranih strana, Pukanić piše kako mu do danas nisu poznati razlozi zašto se nije ponovno pokušalo dogovoriti mirnu predaju generala Haagu, za koju je Washington navodno jamčio da će Gotovina nakon mjesec do dva dana provedenih u pritvoru suđenje čekati na slobodi.

Treći ozbiljni pokušaj mirnog rješavanja slučaja Gotovina, tj. dobrovoljna predaja umjesto uhićenja, pokrenut je na inicijativu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Bajić je, piše Nacional, Pukanića kontaktirao ovog ljeta nakon sastanka s predstavnicima haškog suda na Brijunima.

Državni je odvjetnik, vidjevši da su u slučaj duboko umiješane strane tajne službe, te da se Akcijski plan sve više provodi, generalu ponudio putem kontakta Pukanić - Gotovinini odvjetnici, mirnu predaju te, ukoliko to general želi, davanje iskaza u Zagrebu, odlazak u Haag redovnom linijom, izjašnjavanje o krivici, te, nakon mjesec do dva dana provedenih u pritvoru, puštanje na slobodu gdje bi čekao suđenje.

Bajić je navodno na Brijunima dobio jamstvo da će Gotovina sigurno suđenje čekati na slobodi, poput generala Čermaka i Markača. Ubrzo nakon toga organiziran je sastanak Gotovininih odvjetnika Mišetića i Ivanovića u Haagu sa Carlom del Ponte. Sastanak je trajao svega 15 minuta, a na njemu je došlo do nesporazuma između odvjetnika i glavne tužiteljice.

Nacional piše kako je Del Ponte odvjetnike iznenadila "direktom u glavu" upitavši ih kada će se Gotovina pojaviti u Haagu, iako je tema sastanka trebao biti razgovor o uvjetima mirne predaje i pismena garancija tužiteljstva o Gotovininoj obrani sa slobode.

S druge pak strane, tužiteljstvo je tvrdilo kako su odvjetnici Mišetić i Ivanović na sastanku počeli raspravljati o sadržaju optužnice, govoreći kako je neutemeljena te da se radi o presedanu, na što je tužiteljstvo, koje je znalo da strane tajne službe već imaju neke tragove o generalovom kretanju, zaključilo da odvjetnici previše kompliciraju.

Sve se to događalo u jesen ove godine kada je, kako se čini, Carli del Ponte bilo jasno da Gotovinino prebivalište više nije tajno, a u sličnoj je poziciji bio i glavni odvjetnik Bajić koji je naslućivao da stranci prate Gotovinine pomagače, te da je samo pitanje vremena kada će general biti potpuno otkriven.

Da je tome tako pokazao je razvoj događaja s početka listopada ove godine kada je Del Ponte dala pozitivno mišljenje o suradnji Hrvatske s Međunarodnim sudom, čime je Hrvatskoj omogućen početak pregovora s EU-om.

Iako glavna tužiteljica nije otkrila detalje razloga zbog kojih je dala pozitivno mišljenje, očito je da je nanjušila Gotovinu, a kao potvrda ovoj tezi najbolje svjedoči 8. prosinac kada je Carla del Ponte u Beogradu, bez previše iznenađenja na licu i u strateški tempirano vrijeme, objavila da je umirovljeni hrvatski general i za ratne zasluge odlikovani zapovjednik Hrvatske vojske Ante Gotovina uhićen u Španjolskoj.


Glavni urednik Nacionala Ivo Pukanić i general Ante Gotovina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara