Nacional: Kokain zavladao Hrvatskom

Nacional: Kokain zavladao Hrvatskom
KOKAIN već dugo nije samo zabava za bogataše. S cijenom od 500 do 800 kuna po gramu postao je standardno stimulativno sredstvo za zabavu srednjestojećih Hrvata, studenata pa i tinejdžera, otkriva tjednik Nacional. Kako je gram dovoljan za tri-četiri osobe, tim je više kokain privlačan svim klasama građana.

Da se kokain bez problema može nabaviti i na ulici uspjeli su dokazati Nacionalovi novinari. U petak 28. svibnja Nacionalov novinar uputio se prema poznatom zagrebačkom kafiću na području Maksimira koji je godinama povremeno okupljalište nogometaša Dinama, a osim njih gosti kafića su građani srednjeg sloja.

Novinar Nacionala u društvu prijatelja upoznao se s dvojicom 20-godišnjaka, studentom i obrtnikom, koji iako se to po odjeći ne bi moglo pomisliti, pripadaju srednjoj klasi građana. Nakon kratkog razgovora novinar se požalio kako je umoran, te kako bi bilo dobro nešto uzeti da se "podigne".

Jedan od njegovih novih poznanika istog je trena ponudio da mu se pridruži u nabavi "belog", te mu je novinar dao 500 kuna za gram kokaina. Student je mobitelom nazvao svog dobavljača i naručio "dva komada", koji su stigli kroz pola sata. Student je bez ikakvog skrivanja, za šankom paketić uručio novinaru, te se uputio u zahod konzumirati drogu.

Drugo odredište Nacionalovog novinara bilo je okupljalište poklonika elektronske glazbe u središtu grada. U zahodu kluba obratio mu se mladić, ne stariji od 19 godina, upitavši ga treba li što. Kako je mladić imao kod sebe više vrsta bombona, novinar ga je upitao može li mu nabaviti "belo"?

Nakon jednog telefonskog poziva Nacionalov novinar i mladić izašli su iz kluba, te su se 300 metara dalje susreli s dilerom koji je gram kokaina novinaru prodao za 700 kuna. Mladić je novinara upozorio da ne ulazi s kokainom u klub.

Do kraja vikenda Nacionalov je novinar iz raznih izvora mogao nabaviti još nekoliko grama kokaina, no bilo mu je dosta nakon što je vidio da se do njega zaista može doći na svakom koraku, a MUP navodno tvrdi kako je kokain droga koju je jako teško nabaviti.

Na kokainu su hrvatski studenti, tinejdžeri, pjevači, manageri, sportaši, brokeri, zubari, liječnici, vlasnici zaštitarskih tvrtki, itd, piše Nacional dodajući kako je kokain 90-tih bio uobičajeni stimulans poznatih sportaša, posebice nogometaša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su, kako je njima bliska osoba potvrdila za Nacional, nogometaši tadašnje Croatije pobjedu nad Ajaxom u Ligi prvaka 1998. godine začinili obilnim porcijama kokaina. Svjedok tvrdi kako su nogometaši te večeri posuđivali novac jer nisu ponijeli dovoljno za nabavu kokaina, pa su preko veze pokušavali nabaviti drogu uz jednodnevni poček plaćanja.

Navodno je srpski folk pjevač Aca Lukas gostovao na privatnoj momačkoj večeri jednog poznatog nogometaša, a nakon tog tvrdio kako mu je pola honorara plaćeno kokainom.

Iako ne spominje imena, nije teško prepoznati tko se krije iza opisa poznatih ovisnika o kokainu koje spominje Nacional. Poznati manager u srednjim tridesetima, koji je nedavno napustio suprugu i tek rođeno dijete zbog toga što se zaljubio u medijski eksponiranu vršnjakinju, ovisnik je o kokainu.

Poznati poduzetnik i vlasnik hotela iz istočne Hrvatske u teškom je stanju zbog prekomjernog trošenja kokaina, a već mu je i nos deformiran o šmrkanja. Znanci "uglađenog zagrebačkog poduzetnika tvrde da si je skupocjeni Ferrari mogao priuštiti jer je reducirao potrošnju kokaina", piše Nacional koji tvrdi kako su sredinom 90- tih manekenke bile te koje su afirmirale potrošnju kokaina koji se tada konzumirao na svim manekenskim partyima. 
Neke od njih danas odgajaju svoju djecu u braku s vrhunskim sportašima, neke i dalje imaju međunarodnu karijeru, te često daju izjave pod utjecajem kokaina.

O kokainu se rijetko javno pričalo u devedesetima, a događaj koji je obilježio `97. godinu je smrt sina Mate Došena, poznatog manekena Marka Došena, 25-godišnjaka koji se, iako je bio poznat kao "kokainski guru zlatne mladeži", predozirao heroinom. Došen je vozio skupe automobile i motocikle, a sve je oko sebe zasipao kokainom, piše Nacional dodajući kako je imao i buran ljubavni život. Na popisu njegovih ljubavnica bile su Tanja Dragović, supruga Gorana Ivaniševića, Iva Baretić, te Linda Schwartz, poznata kao natjecateljica iz Hrvatskog idola.

Nacional piše kako je drugi sin obitelji jedne od najsjajnijih zvijezda proizvedenih u reality show programu u Hrvatskoj nakon uspješne sportske karijere zbog kokainske ovisnosti završio na odvikavanju.

Po raširenosti kokaina Hrvatska je prva zemlja srednje i istočne Europe. Može li se tome stati na kraj?
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara