Nacionalna galerija u Londonu zadržat će Rafaelovu sliku za 22 milijuna funti

NACIONALNA galerija u Londonu otkupila je za 22 milijuna funti Rafaelovu sliku "Bogorodica s karanfilima", koju su od 1992. unajmljivali od vlasnika, izvijestio je BBC proteklog vikenda.

Novac za kupnju slike prikupljen je od sredstava Zaklade za lutriju i priloga građana. Slika je dugo bila u vlasništvu vojvode od Northumberlanda, koji ju je prvo htio prodati Muzeju "John Paul Getty" u Kaliforniji, za 29 milijuna funti.

Zaklada za lutriju osigurala je Nacionalnoj galeriji 11,5 milijuna funti za aukciju kako bi ona ipak zadržala sliku, veličine 23x29 centimetara.

Privatne donacije Američkih prijatelja Nacionalne galerije kao i one posjetitelja galerije, te Zaklade nacionalne umjetničke zbirke (400 tisuća funti) pridodale su na taj iznos još 10,5 milijuna.

Slika će se prvo izlagati u više muzeja u Britaniji, u Nacionalnom muzeju i Galeriji Walesa u Cardiffu, Umjetničkoj galeriji Manchestera, McLellan galeriji u Glasgowu i u Bowes muzeju u grofoviji Durham, blizu dvorca bivšeg vlasnika slike.

"Bogorodica s karanfilima" vraća se u London na vrijeme za veliku Rafaelovu izložbu u Nacionalnoj galeriji u listopadu.

Prošlog ljeta čelnica Zaklade lutrije Liz Forgan pozdravila je trud Galerije da zadrži sliku, no kritizirala ju je što je tako ovisna o Zakladi. Galerija je od Zaklade prvo tražila 20 milijuna, ali je promijenila svoje zahtjeve nakon konzultacije u vezi poreznih zakona.

Riječ je o slici koja se smatra jednom od najcjenjenijih malih slika Bogorodice i Isusa iz razdoblja talijanske renesanse.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje se da je ona nastala oko 1507. u Firenci, malo prije nego što je Rafael otišao raditi u Rim.

Dvorac Alnick vojvode od Northumberlanda svake godine ugošćuje na tisuće posjetitelja pa je vojvoda isticao da će mu novac od slike trebati za očuvanje britanske baštine.

Charles Saumarez Smith iz direkcije Galerije rekao je da bi muzeji imali "ozbiljnih problema" da se uskoro u prodaji pojavi još neka tako skupa slika.

"Nitko ne skriva da je kupnja velikih remek-djela sada posebno teška Nacionalnoj galeriji. Od nas se očekuje da kupujemo velika umjetnička djela, ali postoji opasnost da ih si mi ne možemo priuštiti".

Tom prodajom završene su rasprave koje su počele 2002., kad je vojvoda sliku odlučio prodati muzeju "J. Paul Getty" u Kaliforniji za, kako se izvještavalo, 29 milijuna funti.

Vojvoda je kritizirao Nacionalnu galeriju zbog "pritisaka" koje su vršili na njega kako bi im prodao sliku po nižoj cijeni.

Britanska vlada je u siječnju 2003. čak stavila privremenu zabranu na sliku kako bi osigurali posljednju priliku Nacionalnoj galeriji da prikupi novac kako bi se slika zadržala u zemlji.

Glasnogovornik vojvode Philip Gregory tada je rekao: "I mi smo htjeli da, ako je to iako moguće, slika ostane u Britaniji".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara