Nacionalna zaklada opovrgava da se nalazi u sukobu interesa

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u poslanom priopćenju opovrgava navode iz teksta "Sukob interesa u Nacionalnoj zakladi: Sami sebi podijelili stotine tisuća državnih kuna".

Priopćenje objavljujemo u cjelosti:

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva prema klasifikaciji Europskog zakladnog centra (European Foundation Centre) iz Bruxellesa svrstava se u takozvanu zakladu mješovitog  tipa zbog toga što pored Programa dodjele financijskih potpore (Grant Giving Foundation) djeluje i putem samostalnog vođenja programa i projekata (Operating Foundation).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jasno istaknuto i u Strategiji Zaklade, pa stoga navodi  nisu točni.
Zaklada djeluje na dva načina: jedan je dodjelom financijskih potpora na javnim natječajima (Zaklada ih  je u 2004. godini raspisala 7) i u toj kategoriji je jasno navedeno da se jedna organizacija civilnoga društva može natjecati s najviše 4 prijave, te da ukupan iznos potpora na natječajima za jednu organizaciju ne smije prijeći iznos od Kn 350.000,00.

Drugi način djelovanja Zaklade sastoji se od njenog operativnog vođenja poslova koje može voditi samostalno ili naručivati i ugovarati pojedine projekte i poslove ili pak surađivati i uspostavljati partnerstva s građanskim incijativama, organizacijama civilnoga društva, poslovnim i javnim sektorom na zajedničkim projektima i programima.

Zaklada je 11. lipnja 2004. godine raspisala POZIV ZA ISKAZ INTERESA ZA SURADNJU /i sam naziv govori da se ne radi o natječaju/ u (a) istraživanjima za pozicioniranje i razvoj civilnoga društva u Republici Hrvatskoj i u (b) stvaranju standardiziranih edukacijskih modula za razvoj kapaciteta organizacija civilnoga društva i međusektorsku suradnju. Namjera kojom se Zaklada vodila pri raspisivanju tog poziva bila je uspostava suradnje s organizacijama koje joj mogu pomoći u tom dijelu operativnog djelovanja vezanog uz istraživanja i edukaciju.

Iz gore navedenog razvidno je da optužbe o tome da je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava dobio više od dozvoljenih Kn 350.000,00 na natječajima od Zaklade, nemaju osnove. Sredstva koja su dobili za istraživanje dio je operativnih poslova Zaklade koji ne ulaze u područje Programa dodjele financijskih potpora, dok u dodjeljenoj potpori za natječaj PP-7 Potpore za programsko povezivanje udruga u Hrvatskoj, Centar za mir nije udruga nositeljica prijave već samo jedna od sudionica u zajedničkoj provedbi programa.

Mješovite zaklade su uobičajene u Europi i u svijetu, a zakladništvo u Hrvatskoj je u počecima razvoja. Tako je i znanje o specifičnim zakladama kao što je mješovita zaklada malog opsega. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva utire put hrvatskom zakladništvu, osobito njegovom specifičnom mješovitom segmentu. Vjerujemo da su upravo gore navedene činjenice bile uzrokom netočnih navoda iznesenih u članku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara