Nacrt: Nesuradnja s Haagom, ugrozila bi napredak prema EU

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije trebali bi u ponedjeljak u Luxembourgu upozoriti zemlje bivše Jugoslavije da bi izostanak suradnje s Haškim sudom mogao "ozbiljno ugroziti" njihovo daljnje napredovanje prema EU-u.

"Daljnji izostanak suradnje s ICTY-em, potpune i pravodobne, mogao bi ozbiljno ugroziti daljnji napredak prema EU", stoji u nacrtu zaključaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema nacrtu zaključaka, Vijeće EU-a "podsjeća sve zemlje regije na njihovo obećanje da će potpuno i nedvosmisleno surađivati s ICTY-em, posebice u pogledu izručivanja optuženika, koji su još na slobodi te pristupa dokumentima i svjedocima".

Prema tom nacrtu, koji može doživjeti promjene nakon što ministri saslušaju glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte, Vijeće "ponovno poziva sve države, posebice Srbiju i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, i također Hrvatsku da pruže svu potrebnu pomoć ICTY-u, kako bi se Sudu bez odgode priveli Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina".

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte trebala bi se pridružiti ministrima oko 16 sati i podnijeti izviješće o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Tribunalom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara