Nad Pančevom u Srbiji pojavio se žuti otrovni oblak

IZNAD Pančeva u Srbiji jučer se nadvio oblak otrovnog žutog dima, dok su sirene u gradu oglasile opasnost od zagađenja zraka.

Radnik pančevačke Azotare greškom je u cisternu s otopinom amonijaka pretakao dušičnu kiselinu, koja je progrizla kroz stijenke cisterne i procurila na beton. To se dogodilo oko 9 sati, a ubrzo nakon toga nad Pančevom se nadvio žuti dim te su se oko 9.30 sati oglasile sirene za opasnost od zagađenja zraka, javlja Blic.

U jednom trenutku koncentracija dušičnih oksida iznad Pančeva dosegla je 900 mikrograma po kubičnom metru, što je bilo pet puta više od dozvoljene vrijednosti. Pet radnika tvornice zbog teškoća pri disanju javilo se jučer u tamošnji Dom zdravlja, a u strahu od eksplozije bježeći je nogu slomila jedna čistačica.

"Radnici su iz sigurnosnih razloga napustili tvornicu. Oformili smo i komisiju koja će utvrditi uzroke ove nesreće", kazao direktor Azotare, Vujadin Jovanović.

200 radnika koji nisu plaće primili već dva mjeseca, u trenutku nesreće prosvjedovalo je ispred Upravne zgrade pa se mogla dogoditi i veća katastrofa. "Moglo se svašta dogoditi, ali je katastrofa na vrijeme spriječena. Bilo je većih propusta i ranije, ali su zataškani i za njih nitko nije odgovarao", rekao je jedan od prosvjednika.

Policija i vatrogasci ubrzo su stigli u Azotaru, a sirene su oglasile prestanak kemijske opasnosti oko 10.30 sati, jer su vatrogasci uspjeli zaustaviti širenje dušičnih oksida u zrak. Srpski ministar za zaštitu životne sredine, Saša Dragin, najavio je kaznene prijave protiv odgovornih za taj incident.

B.V.
Foto: Blic

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara