Nada za alergične na kikiriki
Tekst se nastavlja ispod oglasa
PO ŽIVOT opasna reakcija na kikiriki mogla bi uskoro postati prošlost za milijune ljudi koji su alergični na tu mahunarku, objavili su istraživači.
U novoj studiji što će biti objavljena u časopisu New England Journal od Medicine (JAMA) kaže se da je redovitim mjesečnim ubrizgavanjem novoga lijeka pacijentima znatno ublažena inače po život opasna alergijska reakcija i na najmanju količinu bjelančevina iz kikirikija.
"To je golem napredak za bolesnike. Sad mogu nešto unaprijed poduzeti da se zaštite od slučajne izloženosti", rekao je Hugh Sampson, jedan od autora studije. "Sad se ne moraju bojati hrane", dodaje.
Otprilike milijun i pol Amerikanaca alergično je na kikiriki, a svake godine u SAD-u od anafilaktičkoga šoka izazvanog kikirikijem umre pedeset do stotinu ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta alergija zna biti tako teška da ljudi reagiraju nakon što pojedu samo jednu dvijetisućinu kikirikija ili poljube osobu koja ga je jela.
Znanstvenici koji su rezultate studije objavili u Denveru na konferenciji Američke alergološke i imunološke akademije, kažu da novim lijekom alergičari ne dobivanju zeleno svjetlo za početak jedenja kikirikija.
"Njime se povećava prag osjetljivosti na kikiriki nakon slučajne konzumacije", kaže Donald Leung, šef alergijsko-imunološke pedijatrije u denverskome medicinsko-istraživačkome centru i jedan od autora studije.
Čak i kad alergičari učine sve što mogu da izbjegnu kikiriki, to ne mora biti dovoljno. Škole i vrtići možda nisu dobro upoznati s tim problemom, a konobari možda ne znaju sve sastojke hrane.
Novim je liječenjem dobrovoljcima koji bi inače imali sve simptome pošlo za rukom pojesti u prosjeku osam kikirikija i tek su tada osjetili mučninu, bol, dobili osip ili počeli povraćati i gušiti se.
No novo liječenje ipak nije djelovalo na svima i istraživači smatraju da lijek neće brzo na tržište, osobito zato što je i završno testiranje prekinuto jer se tri kompanije upravo sudski spore oko prava na lijek.
U novoj studiji što će biti objavljena u časopisu New England Journal od Medicine (JAMA) kaže se da je redovitim mjesečnim ubrizgavanjem novoga lijeka pacijentima znatno ublažena inače po život opasna alergijska reakcija i na najmanju količinu bjelančevina iz kikirikija.
"To je golem napredak za bolesnike. Sad mogu nešto unaprijed poduzeti da se zaštite od slučajne izloženosti", rekao je Hugh Sampson, jedan od autora studije. "Sad se ne moraju bojati hrane", dodaje.
Otprilike milijun i pol Amerikanaca alergično je na kikiriki, a svake godine u SAD-u od anafilaktičkoga šoka izazvanog kikirikijem umre pedeset do stotinu ljudi.
Znanstvenici koji su rezultate studije objavili u Denveru na konferenciji Američke alergološke i imunološke akademije, kažu da novim lijekom alergičari ne dobivanju zeleno svjetlo za početak jedenja kikirikija.
"Njime se povećava prag osjetljivosti na kikiriki nakon slučajne konzumacije", kaže Donald Leung, šef alergijsko-imunološke pedijatrije u denverskome medicinsko-istraživačkome centru i jedan od autora studije.
Čak i kad alergičari učine sve što mogu da izbjegnu kikiriki, to ne mora biti dovoljno. Škole i vrtići možda nisu dobro upoznati s tim problemom, a konobari možda ne znaju sve sastojke hrane.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novim je liječenjem dobrovoljcima koji bi inače imali sve simptome pošlo za rukom pojesti u prosjeku osam kikirikija i tek su tada osjetili mučninu, bol, dobili osip ili počeli povraćati i gušiti se.
No novo liječenje ipak nije djelovalo na svima i istraživači smatraju da lijek neće brzo na tržište, osobito zato što je i završno testiranje prekinuto jer se tri kompanije upravo sudski spore oko prava na lijek.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati