Nadbiskup Puljić: Hrvatske tvrtke u BiH ne usude se zaposliti Hrvate

"ZNAM da postoje neke hrvatske tvrtke koje su na području drugog većinskog naroda i ne usude se zaposliti Hrvate. Negdje su bili ucijenjeni i to na način da im se reklo da otvore tvrtku, ali samo ako će zaposliti nekog drugog, a ne Hrvate. Imam o tome neke podatke. Drugi, u želji da se svide lokalnoj vlasti, tek prime po kojeg Hrvata, a ostale prime iz većinskog naroda kako bi bolje prosperirali." rekao je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u razgovoru za banjalučki dnevnik Nezavisne novine.

Nadbiskup Puljić ustvrdio je u razgovoru kako pojedini političari koji dolaze iz BiH stranaka s hrvatskim predznakom često zastupaju samo neke dijelove BiH, a ne sve Hrvate.

Birokratska papirologija izluđivanja

"Ako istinski želimo ući u Europu, onda bi trebalo stvoriti strukturu zaštite svakog građanina i svakog naroda. Ovo je igra bodova, odnosno tko će dobiti koji bod i na kome će ga zaraditi. Kada su u pitanju izabrani čelnici hrvatskog naroda, trebali bi opće dobro braniti u zakonitosti i jednakopravnosti na svim područjima BiH. Nažalost, nije to uvijek vidljivo niti doživljeno", zaključuje nadbiskup Puljić dodajući kako nije zadovoljan političarima u BiH jer nema jednakopravnosti.

"Može se tako vidljivo doživjeti kada se dođe u pojedine administrativne urede, čim vide osobnu kartu, zna tko ste, i odmah nastaje birokratska papirologija izluđivanja. Kada dođe osoba istog naroda ili iste stranke, sve se brzo i učinkovito rješava. U tome i pojedine strukture međunarodnih predstavnika pomažu, ali je nepoželjno njih kritizirati, jer oni su nepogrešivi", ustvrdio je nadbiskup Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petljanje u politiku

Na izravno novinarsko pitanje smatra li svoje izjave o tome da svi građani moraju izaći na izbore "petljanjem u politiku", nadbiskup Puljić odgovorio je da to radi zbog vremena u kojemu živimo.

"Mi smo u poratnom i postkomunističkom vremenu, gdje treba izgrađivati demokratsku svijest i odgovornost. Zbog toga neumorno potičem i hrabrim ljude i pozivam na odgovornost izlaska na izbore", zaključio je nadbiskup Puljić. 

M.M.
Foto:brazda.ba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara