NADBISKUP RODE VODIO MISU ZADUŠNICU ZA SLOVENSKE DOMOBRANE

Ljubljanski nadbiskup Franc Rode u nedjelju je u Kočevskom rogu, na mjestu gdje su 1945. godine poubijani slovenski domobrani, pozvao na nacionalnu pomirbu i poštovanja žrtava, te upozorio da "nema unutarnjeg očišćenja i prave slobode" dok se zločini počinjeni nakon Drugog svjetskog rata ne priznaju umjesto da se "guraju u zaborav".

Rode je uz jamu Pod Krenom, gdje je po nekim svjedočenjima ubijeno i pokopano 10 do 15 tisuća slovenskih domobrana vraćenih u svibnju 1945. iz logora Vikktring u Austriji, održao tradicionalnu koncelebriranu misu kojoj su bili prisutni članovi obitelji i rodbina žrtava, te predstavnici veteranske domobranske organizacije "Novi slovenski zavjet".

"Nećemo doživjeti unutarnje očišćenje i pravu slobodu dok budemo bježali od tih strašnih činjenica, dok krvnici i njihovi nasljednici ne priznaju svoju veliku krivicu. Zločin valja priznati i iskazati iskreno žaljenje", rekao je nadbiskup Rode, založivši se da se na mjestu pogibije domobrana podigne spomenik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik udruge "Novi slovenski zavjet" Justin Stanovnik pozvao je vlasti da se novim zakonom o vojnim grobljima ubijenim domobranima vrati "oduzeta vojnička čast i dostojanstvo".

Od istaknutijih političara komemoraciji je bio nazočan bivši premijer Andrej Bajuk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara