Nadmoćna pobjeda Mugabeove stranke koja ima svu vlast u rukama

Stranka predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea koji vlada već 25 godina, osvojila je na izborima dvije trećine mjesta u parlamentu, što mu omogućuje da mijenja ustav po svojoj volji, ali oporba misli da je izbore održane u četvrtak obilježila "masovna prijevara".

"Mugabe će raditi što bude htio, Zimbabve je njegovo privatno vlasništvo", kazao je vođa oporbe Morgan Tsvangirai tijekom razgovora s AFP-om, upozoravajući na "gnusne masovne prijevare".

Afrička nacionalna unija Zimbabvea - Domoljubna fronta (Zanu-PF) osvojila je 74 mjesta, dok je Pokret za demokratske promjene (MDC), glavna oporbena stranka, dobio 40, prema nepotpunim rezultatima koje je u subotu objavilo izborno povjerenstvo Zimbabvea (ZEC).

Računajući još 30 zastupnika koje sukladno ustavu imenuje državni poglavar, stranka na vlasti dobiva dvotrećinsku većinu nužnu za bilo kakvo mijenjanje ustava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko zapadnih zemalja oštro su kritizirale tijek izbornog procesa.

U prijestolnici Harareu stanje je u subotu bilo mirno. Policija je ipak odlučno upozorila "osobe koje bi možda došle u napast da čine nasilje".

(Hina) xvrad yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara