Nagibni vlakovi od danas povezuju Zagreb i Split

Nagibni vlakovi od danas povezuju Zagreb i Split

PRVI nagibni vlak s putnicima krenuo je jutros u 5,40 sati iz Splita za Zagreb. Cijena karte u jednom smjeru u 1. razredu stoji 211 kuna, a u 2. razredu 144 kune.

Sa zagrebačkog Glavnog kolodvora prvi nagibni vlak prema Splitu krenuo je u 6 sati. Pema voznom redu iz Splita će danas vlakovi krenuti u 11.18 i 16.30 sati, a iz Zagreba u 11.45 i 17.20 sati.

Karte za prvu vožnju iz Zagreba i zadnju vožnju iz Splita nisu u prodaji dok se za ostale vožnje karte prodaju na svim većim kolodvorima u Hrvatskoj.

U HŽ-u upozoravaju da putnici koji žele putovati nagibnim vlakovima karte kupe na vrijeme jer je kapacitet vlakova ograničen na 134 mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena karte u jednom smjeru u 1. razredu stoji 211 kuna, a u 2. razredu 144 kune.

Novi nagibni vlakovi trebali su početi prometovati od 28. lipnja, no kao razlog odgode u Hrvatskim željeznicama naveli su obavljanje mjerenja na "ličkoj" pruzi, te dodatne ugovore koje treba potpisati, poput onoga o ugradnji catering opreme u te vlakove.

HŽ naručile su ukupno osam nagibnih vlakova od kanadsko-njemačke tvrtke Bomabardier Transportation u svrhu modernizacije HŽ-a.

Prema najavama, nagibni vlakovi trebali bi, nakon potpunog remonta pruge do kraja ove godine, od Zagreba do Splita voziti manje od pet sati jer im sustav omogućuje naginjanje u zavojima do osam stupnjeva, pa ne moraju smanjivati brzinu. Do tada će putovanje trajati šest sati.

Autor fotografije: Nikša Božić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara