Nagodbom do učinkovitijeg sudstva

NA SAVJETOVANJU Udruženja za kazneno pravo i praksu o novostima u kaznenom procesnom pravu danas se raspravljalo o iskustvu primjene nagodbe o krivnji u američkom pravnom sustavu, a uoči početka primjene sličnog pravnog instituta u hrvatskom pravnom sustavu.

Od 1. siječnja iduće godine počinje primjena odredaba Zakona o kaznenom postupku koje u hrvatsko kazneno pravo i praksu uvodi mogućnost nagodbe o presudi između tužitelja i okrivljenika u fazi istrage.

U američkom pravnom sustavu institut nagodbe o krivnji primjenjuje se od kraja 19. stoljeća.

Dvojica američkih pravnih stručnjaka napomenuli su sudionicima savjetovanja da svrha njihova predavanja nije preporuka za uvođenje američkog sustava nagodbe u hrvatski pravni sustav, već samo iznošenje činjenica o učincima njegove primjene.

Sudac Okružnog suda u Mascachusettsu Richard Stearns nizom podataka pokazao je da se iz godine u godinu za nekoliko postotaka smanjuje broj predmeta pred saveznim federalnim sudom jer se najveći broj kaznenih predmeta rješava nagodbom.

Od gotovo 60 tisuća lani optuženih pred saveznim sudom, više od 57 tisuća, odnosno 97 posto slučajeva završilo je nagodbom, a samo se u dvije tisuće sudilo pred sucem ili porotom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Broj nagodbi pred sudovima pojedinih američkih država je nešto manji oko 95 posto, rekao je Stearns.

Na njegovu primjedbu da se u slučaju nagodbe ne utvrđuje stvarna krivnja i da pri tom strada istina, te da je to suprotno društvenom interesu, predstojnik odjela za kriminal pri Uredu državnog tužitelja SAD-a za okrug Columbija Daniel Seikaly rekao je da su uštede koje se postižu nagodbom značajne za državni proračun, što je također društveni interes.

Sudac Županijskog suda u Zagrebu Marin Mrčela rekao je da je unatoč dvojbama koje prate praksu nagodbe u američkom pravnom sustavu nesporna učinkovitost tog pravnog instituta zbog čega američko pravosuđe funkcionira bez značajnijih zaostataka.

Dvojbe oko uvođenja instituta sličnog nagodbi o krivnji u naš pravni sustav pojavljuju se i kod hrvatskih pravnih teoretičara i praktičara, rekao je Mrčela.

On ipak smatra da će njegovo uvođenje doprinijeti učinkovitosti hrvatskog pravosuđa, uštedi vremena, novca i briga koje prate vođenje svakog kaznenog postupka.

Savjetovanje u Opatiji, na kojem se okupilo više od 650 sudaca, državnih odvjetnika i pravnih teoretičara, nastavlja se sutra raspravom o novom zakonu o prekršajima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara