Nagrada Tito Strozzi uručena Ireni Pasarić

Nagrada Tito Strozzi Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu uručena je danas primabalerini Ireni Pasarić za naslovnu ulogu u baletu Giselle Adolphea Adama u koreografiji Dinka Bogdanića, kojom je dosegnula vrhunac svoje uspješne i bogate plesačke karijere .

Otprije dobro poznata kao teško dostižna plesačica, Irena Pasarić je interpretacijom Giselle svojoj umjetničkoj fizionomiji pridodala kvalitete koje se skoro i ne mogu svladati svakodnevnim mukotrpnim radom, već ih se mora u sebi probuditi jer u pravoga su umjetnika kakva je Irena Pasarić, stoji u obrazloženju koje je pročitao na svečanosti u HNK-u Nedjeljko Fabrio, predsjednik odbora za nagradu.

Primivši nagradu Pasarić je zahvalila svima što su vrednovali "jednu od najljepših i najtežih profesija na svijetu".

Irena Pasarić (1958.) jedina je suvremena hrvatska balerina koja je u svijetu ostvarila vrhunsku plesačku karijeru.

Još kao 15-godišnjakinja angažirana je u Baletu HNK, a do 22. godine otplesala je sve glavne uloge u baletnim produkcijama matične kuće. Kasnije je ta višestruko nagrađivana umjetnica nastupala diljem svijeta i bila angažirana u SAD-u, Ljubljani, Londonu.

Nagradu Tito Strozzi, koja se ove godine dodjeljuje deseti put, dosad su dobili Nikša Bareza, Vanja Drach, Valentin Enčev, Georgij Paro, Dinko Bogdanić, Mladen Bašić, Dragan Despot, Ruža Pospiš Baldani, Milko Šparemblek i Pero Kvrgić.

Sponzor nagrade Naklada Ljevak ove je godine za nagradu izdvojio deset tisuća kuna.

U Odboru za nagrade HNK uz Fabria su bili još Nikola Batušić i Zlatko Kauzlarić Atač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara