Nagrada Whitbread za knjigu godine pripala Claire Tomalin

BORBA za uglednu britansku nagradu Whitbread za knjigu godine između bračnog para spisatelja, Claire Tomalin i Michaela Frayna, završila je pobjedom supruge.

Tomalin i Frayn našli su se među finalistima za osvajanje te godišnje nagrade nakon što su početkom mjeseca oboje pobijedili u svojim kategorijama, najbolje biografije i najboljeg romana.

No, sveukupna je nagrada u iznosu od 25.000 funti pripala Tomalin za hvaljenu biografiju pisca iz 17. stoljeća Samuela Pepysa, ´Samuel Pepys: The Unequalled Self´.

Njezinu knjigu, koja preispituje Pepysov privatni život, članovi žirija proglasili su ´sjajnim, humanističkim i suosjećajnim portretom´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ian Hislop, predsjednik žirija, kazao je da pobjeda Tomalin nije bila jednoglasna, ali je bila uvjerljiva.

Tomalin, koja je izjavila da ju je projekt, za koji joj je trebalo pet godina, u nekim trenucima ´dovodio do ludila´, svojeg je supruga opisala kao iznimnog suparnika u borbi za nagradu, dok je on nju okarakterizirao kao prirodnog pobjednika.

Frayn je bio nominiran za ratni roman ´Spies´, za koji su suci izjavili da je ´suptilan i prekrasno sročen´.

Preostali Tomalinini suparnici za nagradu Whitbread, koja je prvi put dodijeljena 1971. godine i za koju je ove godine bilo prijavljeno 447 djela, bili su ´The Song of Names´ Normana Lebrechta, ´The Ice Age´ Paula Farleyja te ´Saffy´s Angel´ Hilary McKay.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara