Najmanje 175 mrtvih u bombaškim napadima na sjeveru Iraka

NAJMANJE 120 ljudi je jučer ubijeno, a 150 ranjeno u seriji bombaških napada koji su se dogodili u iračkom gradu Qahtaniya na sjeverozapadu Iraka, u blizini sirijske granice.

Irački policijski izvori govore o tri napada na tri lokacije. Vojni izvori, pak, spominju četiri bombaška napada koji su za posljedicu imali najmanje 175 ubijenih i 200 ranjenih.

Napada se dogodio u 20 sati po lokalnom vremenu, u doba dana kada se Iračani obično okupljaju na ulici. Tvrdi se da je barem u jednom od napada iskorištena cisterna s gorivom.

U Qahtaniyi, koja se nalazi oko 100 km sjeverozapadno od Mosula, većinu čine Jazidi - pripadnici drevne pred-kršćanske monoteističke vjerske skupine o kojoj šira svjetska javnost nije znala mnogo prije invazije na Irak. Jazidi, koji štuju Meleka Tausa (Anđela Pauna) su već stoljećima na udaru većinskih muslimana i kršćana koji ih optužuju za štovanje vraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napetosti između Jazida - koji pripadaju kurdskom etničkom korpusu - i njihovih susjeda su se intenzivirale nakon rata u Iraku. Dio Iračana Jazide smatra izdajnicima zbog podrške Amerikancima, dok im kurdski sunarodnjaci ne mogu oprostiti negdašnju suradnju s režimom Sadama Huseina.

Lokalne vlasti u Qahtaniyi su pozvale građane da daju krv, a američki vojni helikopteri sudjeluju u evakuaciji ranjenika.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara