Najmanje 20 mrtvih u napadu na iračko Ministarstvo unutarnjih poslova

NAJMANJE 20 osoba je poginulo, a 30-ak ih je ozlijeđeno nakon što su dvojica bombaša samoubojice uspjela proći glavnu sigurnosnu kontrolu na ulazu u Ministarstvo. 

Prvu eksploziju izazvali su policajci koji su uočili da je muškarac koji je prošao kontrolu malo predebeo, pa su na njega otvorili vatru, pri čemu su vjerojatno aktivirali eksploziv. Drugi bombaš sam je aktivirao eksploziv kada su policajci bili okupljeni oko tijela njegovog kolege.

U Ministarstvu se svečano obilježavao dan policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Policija sada pokušava ustanoviti odakle bombašima propusnice koje su im omogućile prolazak kroz kontrolnu točku pred ministarstvom.
U trenutku napada u zgradi policijske akademije, odmah do zgrade ministarstva, trajala je svečanost u čast 84. godišnjice stvaranja iračke policije.

Među uzvanicima na svečanosti bio je i američki veleposlanik Zalmay Khalilzad i irački ministri obrane i unutarnjih poslova.

To su ministarstvo pobunjenici i prije napadali, osobito suniti koji smatraju da ono organizira šijitsku miliciju koja ugnjetava manjinske sunite, što ministarstvo opovrgava.

Index.hr/Hina/CNN

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara