Najnoviji robot za istraživanje Antarktike

ROBOTIKA nas okružuje sa svih strana, roboti su u svemiru, na dnu mora, no problem je s robotima koji istražuju nepristupačne terene Antarktike.

Znanstvenici iz Georgia Techa uvjereni su kako će njihov posljednji izum, robot nazvan SnoMote, zahvaljujući tehnologiji i dizajnu poput snježnih motornih saonica moći s lakoćom istraživati nezahvalan teren Antarktičkog leda i terena koji se stalno lomi, puca i pun je neravnina.

Podaci koji će se prikupiti robotom Snomote bit će dodani informacijama prikupljenim putem satelita ili senzora. Ayanna Howard, profesorica u Georgia Techu već dvije godine radi na razvoju ovog malog robota čiji je prvi dizajn uključivao tehniku paukovih nogu kojim bi se robot kretao da bi na kraju završio na provjerenoj tehnici dvaju skija i jedne gusjenice. 

Ovaj robot, iako izgleda jednostavno, trenutno je vrh tehnologije i ima ugrađene senzore, kamere i razne instrumente za ispitivanje. Cijena ovakvog robota je relativno niska, oko 10.000 dolara, što je za vlade ili istraživačke agencije prava sitnica.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara