Najtanja otkrivena zvijezda promijenila poimanje nebeskih tijela

OTKRIĆE dosad najtanje zvijezde Achernar prisililo je znanstvenike da počnu drukčije razmišljati o dinamici i strukturi nebeskih tijela.

Prema dosadašnjim teorijama, zvijezda koja brzo rotira morala bi na ekvatoru biti samo 20 do 30 posto šira nego između polova. No Achernar, koji rotira brzinom od 255 kilometara na sekundu, ima golemu izbočinu oko ekvatora zbog koje je 50 posto širi, piše New Scientist.

Sve zvijezde i planeti koji dosežu kritičnu brzinu rotacije imaju izbočinu na ekvatoru - Zemlja je 40 kilometara, odnosno 0,3 posto, šira od istoka prema zapadu nego od sjevera prema jugu. Astronomi su mislili da su njihovi proračuni bili prilično točni.

"Međutim, nova promatranja pokazuju da model zvijezda koje brzo rotiraju nije potpun", kazao je Pierre Kervella, astronom iz Europskog južnog opservatorija u Čileu iz kojega je primijećena zvijezda Achernar. "Očito je da o tom fenomenu ne znamo dovoljno. Ili središte rotira brže od površine ili materija te zvijezde kruži na neočekivan način. Trenutačno nismo sigurni što je točno."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Astronomi su to otkrili koristeći se velikim teleskopskim interferometrom koji omogućuje vrlo točna mjerenja - instrument može uočiti kovanicu jednog eura s udaljenosti od 25.000 km.

Astronomi sada namjeravaju redizajnirati kompjutorske modele nadajući se da će uz pomoć njih otkriti pravo tumačenje neobičnih svojstava ove zvijezde.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara