Najteža kršenja slobode tiska u Sjevernoj Koreji, Kubi, Burmi; Hrvatska na 54. mjestu, Slovenija na 15.

MEĐUNARODNA organizacija Novinari bez granica, koja prati slobodu medija širom svijeta, u godišnjem izvješću objavljenom u utorak navodi da su najteža kršenja slobode tiska zabilježena u zemljama istočne Azije i Srednjeg istoka, objavili su svjetski mediji.

Sloboda tiska najugroženija je u Sjevernoj Koreji, Kubi, Burmi, Turkemnenistanu i Eritreji - zemljama koje su Novinari bez granica stavili na posljednja mjesta svog popisa od 167 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tim zemljama neovisni mediji ili ne postoje ili se novinari progone i svakodnevno cenzuriraju. Sloboda tiska i sigurnost novinara nisu zajamčeni. Rat u Iraku učinio je tu zemlju najsmrtonosnijim mjestom na zemlji za novinare s 44 ubijena otkad su počeli sukobi u ožujku prošle godine, navodi se u trećem godišnjem izvješću te organizacije.

Od 167 zemalja najveća sloboda tiska postoji u Danskoj, zatim Finskoj, pa Islandu, Irskoj i Nizozemskoj. Sjedinjene Države su na dvadeset i drugom mjestu, odmah iza dvadeset i prve Bosne i Hercegovine. Rusija je na sto četrdesetom, a Hrvatska se nalazi na pedeset i četvrtom mjestu iza Albanije, Makedonije, Bocvane i Nikaragve. Srbija i Crna Gora nalaze se na sedamdeset i sedmom mjestu, dok je Slovenija na petnaestom.

Novinari bez granica napravili su svoje izvješće na temelju podataka koje su prikupili od svojih partnera (14 organizacija za slobodu medija na pet kontinenata), svojih 130 novinara u cijelom svijetu, kao i drugih novinara, znanstvenika, pravnika i aktivista za ljudska prava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara